Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Sneh v Žiline a okolí úraduje: Bojujú s ním aj známe turistické lákadlá, FOTO

Husté sneženie v uplynulých dňoch skúšalo celý Žilinský kraj. S masami snehu bojovali nielen cestári, ale aj školy, sociálne či kultúrne inštitúcie. Pre kalamitnú situáciu zasadal na župe aj krízový štáb.

Ilustračný obrázok k článku Sneh v Žiline a okolí úraduje: Bojujú s ním aj známe turistické lákadlá, FOTO
3
Galéria
Zdroj: ŽSK

Snehová kalamita v týchto dňoch skúša celý Žilinský kraj. Množstvo snehu komplikuje nielen dopravu, ale ohrozuje aj školy, sociálne zariadenia či kultúrne pamiatky.

V súvislosti so snehovou kalamitou na území Žilinského kraja zvolala žilinská županka Erika Jurinová krízový štáb. ,,Riešili sme dramatickú situáciu, ktorá nastala v niektorých našich zariadeniach. Snehovou kalamitou bolo zasiahnutých 24 zariadení – 4 kultúrne, 7 sociálnych a až 13 škôl. Najviac dotknuté sú oblasti Kysúc, Oravy a Liptova.“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová. Najčastejšie problémy sa týkali zatekania striech a budov, či poškodenia odkvapových žľabov. Niektoré sociálne zariadenia mali problém s dopravou, iné s hromadením snehu, ktorý nemajú kam vyvážať a bránia im v úprave cesty pre záchranné vozidlá.

Veľké množstvo napadaného snehu poškodilo aj dreviny v lesoparku v areáli Kysuckej galérie v Oščadnici. So snehom intenzívne bojuje niekoľko dní aj Oravské múzeum. Spod masy ťažkého snehu bolo potrebné oslobodiť národné kultúrne pamiatky – Hviezdoslavovu Hájovňu, či Oravskú lesnú železnicu, kde na trať okrem snehu popadali aj stromy. Múzeum sa niekoľko dní nevedelo dostať ani do Goralskej drevenice na sedle Beskýd.

Pomocnú ruku podal Záchranný zbor Orava Rescue systém, ktorý do terénu vyslal snežné skútre. Akcie sa zúčastnil aj vicežupan Igor Janckulík. ,,Terén bol mimoriadne náročný. Cesta trvala asi 3 hodiny, počas ktorých sme viac krát zapadli. Dôležité je, že sme vyjazdili trasu a skontrolovali sme krov, ktorý našťastie nápor snehu vydržal. V piatok ideme do terénu opäť, aby sme drevenicu zbavili ťažkého snehu,“ uzavrel vicežupan. Do odvolania je z bezpečnostných dôvodov pred verejnosťou uzatvorený aj Oravský hrad.

,,Prioritou župy je ochrániť pamiatkový fond pred znehodnotením. Situáciu neustále vyhodnocujeme a monitorujeme. Veľká vďaka patrí práve pracovníkom našich zariadení, ktorí v týchto dňoch intenzívne pracujú na odstraňovaní snehu a zabezpečení zvereného majetku,“ uzavrela županka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM