Michal Demjanovič Rôzne

Príroda sa pri Žiline poriadne vyhrala: 5 nádherných skál v okolí Žiliny

Sú mohutné, očarujúce a svojím zjavom pútajú pozornosť turistov. Z niektorých je nádherný výhľad, iné lákajú svojou históriou. Prečítajte si o 5 skalách neďaleko od Žiliny, ktoré stoja za zmienku!

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa pri Žiline poriadne vyhrala: 5 nádherných skál v okolí Žiliny
Zdroj: TASR

Súľovské skaly

Krásna a turistický veľmi atraktívna lokalita, ktorá nie je určená len pre peších turistov, ale aj horolezcov či cyklistov. Turisti Súľovské skaly často označujú aj za Slovenské Dolomity. Turistika v Súľovských skalách má čaro vo všetkých ročných obdobiach. Náučný chodník Súľovskými skalami je najpopulárnejšia trasa v Súľovských vrchoch. Po celej trase sa nachádzajú informačné tabule o miestnej flóre a faune, ktorá je tu mimoriadne pestrá a vzácna. Na trase nájdete zaujímavosti ako Gotická brána či Súľovský hrad.

Mohlo by vás zaujímať: Fotograf Janči (25): Čo môže byť krajšie ako fotenie pri Súľovských skalách?

Belské skaly

Tie sa nachádzajú v pohorí Malá Fatra, pri vstupe do Belskej doliny. Od roku 2015 sú sprístupnené bežným turistom. Lokalitou vedie upravený turistický chodník s mostíkom cez potok v Belskej doline. Nachádzajú sa tu aj reťaze, ktoré zlepšujú prístupnosť a priechodnosť terénu. Na vrchu skál sú vybudované tri vyhliadky, z ktorých sa naskytajú nádherné pohľady na Belskú dolinu, Žilinskú kotlinu a obec Belá. Sú obľúbenou skalolezkou lokalitou.

Jánošíkové diery

Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. Sú sústavou tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Nachádzajú sa v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec a skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Jánošíkových dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov. Najkrajšiu časť tvoria Horné diery s najväčším počtom vodopádov a rebríkov, ktoré turistov dovedú až do sedla Medzirozsutce.

Zdroj: TASR

Skalný budzogáň

Tento zaujímavý prírodný úkaz sa nachádza v Rajeckej doline, na svahu vrchu Žibrid (867 m n. m.) v Súľovských vrchoch. Skalný útvar dosahuje výšku skoro 14 m, má úzku základňu a širšiu vrchnú časť. O tomto prírodnom skalnom útvare neobvyklých tvarov existuje legenda vysvetľujúca jeho vznik. V minulosti na svahu Žibrid rástol najväčší strom na svete – hromodub. Jedného dňa okolo neho prechádzal obor, ktorému chýbal budzogáň, a tak si povedal, že si ho z tohto stromu vyrobí. Ako si tak z hromoduba vyrezával svoj nástroj, nevšimol si, že z neho vyteká miazga a prilepil sa ňou o zem. Keď to zistil, veľmi sa nahneval, z celej sily ho zapichol do zeme, preklial ho a z budzogáňa sa tak stala skala, ktorá tam stojí dodnes. V skutočnosti však za jeho vznikom stojí erozívna činnosť vody trvajúca dlhé storočia.

Skalná ihla

Tento unikátny útvar sa nachádza na svahu Ostrého vrchu neďaleko obce Hričovské Podhradie. Tento útvar je vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Vysoký je viac ako 10 metrov. Zaujímavosťou je, že v spodnej časti má malý otvor – skalné okno, vďaka ktorému ide o jedinú skalnú ihlu na Slovensku, ktorá má aj uško na navlečenie nite. Hričovská skalná ihla vznikla v priebehu tisícročí zvetraním a rozpadom väčšieho skalného brala. K útvaru sa možno dostať z obce Hričovské Podhradie. Turistický chodník so značkami k nej však, žiaľ, nevedie.

Čítajte tiež:

Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Žiliny, ktoré stoja za návštevu!

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Žiline, ktoré by mal poznať každý!

Nádherné skaly nachádzajúce sa pri Žiline
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM