Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Pozoruhodný moment v žilinskom parlamente: Takto poslanci hlasovali o svojich odmenách

Poslanci na poslednom riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva prejednávali aj svoje odmeny. Aký postoj zaujali voči navrhovanej zmene?

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný moment v žilinskom parlamente: Takto poslanci hlasovali o svojich odmenách
Zdroj: TASR

Na ostatnom žilinskom mestskom zastupiteľstve bolo rušno. Na stôl sa po čase opäť dostali poslanecké odmeny. Na návrh poslanca Jána Púčeka, prejednávali poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva (MZ) zníženie svojich odmien na ich pôvodnú výšku 200 eur.

Zvýšenie odmien o viac než dvojnásobok

Poslanci si zvýšili svoje odmeny na februárovom zasadnutí MZ. Základná odmena poslanca predstavuje po zvýšení minimálnu mzdu v národnom hospodárstve SR, teda 435 eur. Okrem základnej odmeny majú poslanci nárok aj na ďalšie zložky odmeny, napríklad za členstvo v komisiách, vo výbore mestskej časti, za výkon funkcie sobášiaceho alebo príspevok na mobilný telefón. Za vykonanie ďalších aktivít nad rámec ich pracovných povinností sa pôvodná výška odmien pred ich zvýšením vyšplhala v priemere na sumu 348 eur, u niektorých poslancov aj vyššie. Ako uviedol primátor Choma na zasadnutí MZ, po zvýšení dosiahli odmeny poslancov výšku 450 – 520 eur brutto.

Do rozpravy k uvedenému návrhu sa neprihlásil ani jeden poslanec.

„Ja som bol za zvýšenie odmien, ale aby tieto boli až od ďalšieho zvoleného zastupiteľského zboru. V polčase si zdvihnúť odmeny, keď vedeli, do čoho idú? Pracujeme predsa vo verejnom záujme,“ prízvukoval poslanec Ján Púček pre Žilina24.

Poslanecký zbor nebol uznášaniaschopný

V rámci hlasovania o znížení poslaneckých odmien na pôvodných 200 eur sa odprezentovali šiesti poslanci, napriek tomu, že v zasadacej miestnosti ich bolo prítomných vyše 20. MZ teda na základe prezentácie nebolo uznášaniaschopné. Primátor vyhlásil prvé hlasovanie za zmätočné a požiadal o opätovnú prezentáciu poslancov a hlasovanie.

Opäť sa prezentovalo len 8 poslancov.

Následne Igor Choma vyhlásil desaťminútovú prestávku na základe Rokovacieho poriadku MZ v Žiline. Tiež uviedol, že ak MZ počas zasadnutia prestane byť spôsobilé rokovať a uznášať sa a do jednej hodiny nebude na zasadnutí opäť prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, predsedajúci ukončí zasadnutie MZ.

Návrh neschválili až na tretíkrát

Po prestávke primátor opäť vyzval poslancov na prezentáciu.

Tentokrát sa prezentovalo 26 poslancov, z toho piati hlasovali za zníženie odmien, 7 poslancov proti tomu, aby sa odmeny znižovali a 14 poslancov sa hlasovania zdržalo.

Za zníženie odmien hlasovali: Ján Púček, Dušan Dobšovič, Branislav Delinčák, Patrik Groma a Anton Trnovec

Proti zníženiu odmien: Jozef Badžgoň, Peter Fiabáne, Dušan Maňák, Ján Ničík, Peter Ničík, Miroslav Sokol a Emília Talafová

Hlasovania sa zdržali: Peter Bačinský, Martin Barčík, Peter Durmis, Robert Ficek, Jana Filipová, Ľudmila Chodelková, Jozef Juriš, Martin Kapitulík, František Kosa, Iveta Martinková, Ján Pažický, Ľuboš Plešinger, Juraj Popluhár, Marián Zrník

Poslanci takto odôvodňujú zvýšenie odmien

Predkladateľom návrhu na zvýšenie odmien bol poslanec Miroslav Sokol. Pred časom sa vyjadril pre My naša Žilina, že dôvodov na podanie návrhu bolo viac. Prvým bol ten, že niektorí poslanci doplácali z vlastných peňazí. Druhým bol problém zamestnaných poslancov, ktorí sú počas dňa v práci a zamestnávatelia netolerujú ich poslanecké aktivity počas pracovnej doby.

„Teraz dávam možnosť, aby aj najväčšia časť obyvateľstva, to znamená zamestnaní ľudia, si mohli dohodnúť polovičný úväzok a aby im minimálna mzda vykryla ich výdavky.“ doplnil Sokol pre spomenutý portál

Predseda poslaneckého klubu NEKA Peter Fiabáne sa vo februári tohto roka zdržal hlasovania. „Akékoľvek zvyšovanie platov verejných funkcionárov je veľmi problémová vec. Nesúhlasím s názorom niektorých kolegov, že poslanci v Žiline si svoju odmenu nezaslúžia. Je to dehonestácia roboty poslanca. Druhá vec je, že odmeny poslancov v Žiline sú naozaj na najnižšej úrovni z krajských miest,“ povedal Fiabáne pre MY naša Žilina.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM