Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilinský primátor: Zrušenie Radničných novín nepodpíšem!

Na pondelkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci prejednávali aj návrh o zrušení Radničných novín. Schránkové noviny vydáva mesto od marca 2015.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský primátor: Zrušenie Radničných novín nepodpíšem!
Zdroj: TASR

Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (30. októbra 2017) poslanci schválili návrh na zrušenie Radničných novín.

Pôvodným zámerom mesta bolo vydávaním týchto novín ušetriť peniaze mesta Žilina za reklamu a inzerciu a objektívne informovať občanov. Keďže sa tieto zámery podľa poslanca Petra Ničíka nenaplnili, navrhol Mestskému zastupiteľstvu odsúhlasiť ich zrušenie.

Poslanecký návrh prešiel, ale…

Poslanci návrh Petra Ničíka podporili a prijali Uznesenie o zrušení Radničných novín. Podľa schváleného Uznesenia nebude Mesto Žilina vydávať Radničné noviny od 1. decembra 2017 a taktiež nebude vydávať žiadne noviny bez súhlasu Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Všetky finančné prostriedky, ktoré boli určené na vydávanie mestského mesačníka sa týmto rozhodnutím presunuli do rezervného fondu mesta.

Peter Ničík mestu vytkol neobjektivitu a jednostrannosť Radničných novín, nakoľko poslanci ako jednotlivci nemajú možnosť v nich vyjadriť svoj názor. Problém je podľa neho aj v tom, že Radničné noviny tvoria zamestnanci mesta a nie nezávislí novinári. Rovnako sa obáva ich zneužitia na politickú propagáciu niektorých kandidátov v budúcnosti. Ako tiež Peter Ničík uviedol: „Obecné noviny majú svoj význam. Mali by byť nepolitické a kvalitné.“

Primátor to nepodpíše, noviny zatiaľ fungujú ďalej

Primátor mesta zaujal ku zrušeniu Radničných novín odmietavé stanovisko: „Nebudem môcť podpísať Uznesenie o zrušení Radničných novín a tie budú ďalej pokračovať bez ohľadu na to, akým spôsobom budú v budúcnosti financované. Ja si myslím, že občania tohto mesta si zaslúžia mať informácie. Tiež si myslím, že si na Radničné noviny zvykli, majú ich radi a každý mesiac ich očakávajú v schránke. Preto je mojou povinnosťou prostriedky na ich vydávanie získať.“

Čo môže nasledovať?

Podľa Zákona o obecnom zriadení môže starosta pozastaviť výkon uznesenia obecného zastupiteľstva, ak sa domnieva že odporuje zákonu alebo je pre obec zjavne nevýhodné tak, že ho nepodpíše do 10 dní od prijatia uznesenia obecným zastupiteľstvom.

Podľa ďalšieho paragrafu zákona, ak bol výkon uznesenia obecného zastupiteľstva pozastavený, môže obecné zastupiteľstvo toto uznesenie trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov potvrdiť. Ak obecné zastupiteľstvo uznesenie nepotvrdí do dvoch mesiacov od jeho schválenia, uznesenie stráca platnosť. Výkon potvrdeného uznesenia starosta nemôže pozastaviť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM