Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Zmena v bezplatnom cestovaní detí v Žiline: Poslanci upravili podmienky

Na pondelkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci prejednávali aj otázku bezplatnej dopravy pre deti zo zociálne slabších rodín. Po dlhšej debate našli východisko.

Ilustračný obrázok k článku Zmena v bezplatnom cestovaní detí v Žiline: Poslanci upravili podmienky
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Poslanci na svojom 30. zasadnutí schválili zmenu v bezplatnom cestovaní pre žiakov do 15 rokov.

Doteraz sa týkalo bezplatné cestovanie len žiakov ZŠ do 15 rokov s trvalým pobytom v meste, ktorí nemali dlh na komunálnom odpade voči mestu ani dlh voči DPMŽ. Ďalšou podmienkou bola bezdlžnosť rodičov týchto detí rovnako voči mestu Žilina a Dopravnému podniku mesta Žiliny.

Podľa poslanca Mestského zastupiteľstva Ľuba Bechného, ale takýmto spôsobom dochádza k diskriminácii časti žiakov. Keďže niektoré sociálne slabšie rodiny nemajú zaplatený napríklad komunálny odpad, deti nemôžu bezplatne cestovať. Pritom niektoré z nich dochádzajú do škôl z centra mesta až na sídliská Vlčince či Solinky.

Ako uviedol primátor Žiliny Igor Choma, pôvodným zámerom mesta bolo ponúknuť bezplatnú dopravu ako bonus. Mala by byť nadštandardnou službou pre tých obyvateľov s trvalým pobytom v meste, ktorí nemajú žiadne podlžnosti voči Mestu Žilina a voči DPMŽ.

„Dnes má niekto snahu túto službu nejakým spôsobom meniť. Pri tom sa však vytráca zmysel, že túto službu môžu využívať len ľudia, ktorí sú voči mestu a DPMŽ korektní, ktorí si zaplatili dane a komunálny odpad. Z tejto strany to vidím ako narušovanie systému. Aj keď chápem, že by bolo dobré pomôcť deťom, ktoré nemôžu za konanie svojich rodičov,“ povedal pre Žilina24 primátor mesta.

Poslanci však schválili návrh poslanca Ľuba Bechného.

Od 1. januára 2018 tak budú môcť využívať dopravu zdarma všetci žiaci do 15 rokov s trvalým pobytom v meste Žilina, bez ohľadu na to, či je na nich alebo ich zákonných zástupcov vedená podlžnosť voči mestu alebo prevádzkovateľo­vi MHD.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM