Slávka Kellová Kultúra

Kino Nicolaus sa bude sťahovať

K 1. júlu 2011 musí kino Nicolaus opustiť priestory Posádkového domu armády v Liptovskom Mikuláši. Cez leto sa tak bude premietať v Dome kultúry alebo pod „holým nebom“.

Mesto Liptovský Mikuláš bude nájomcom Posádkového domu armády (PDA) len do 30. júna 2011. To ovplyvní prevádzku kina, ktoré už dnes hľadá nové priestory. Tie by malo nájsť v bábkovej sále Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši. Návštevníci sa však musia pripraviť na jeden až dvojtýždňovú odstávku premietania. „Bábková sála by mala byť len dočasné riešenie, nakoľko premietanie je obmedzené kultúrnymi podujatiami vo veľkej sále Domu kultúry. Miestnosti totiž nie sú odzvučnené,“ hovorí René Devečka, riaditeľ kina Nicolaus. Ak tu kino ostane, bábková sála prejde procesom „odzvučňovania“, ktoré je naplánované v tretej etape rekonštrukcie Domu kultúry. Kapacitne sa do malej sály zmestí 100 ľudí. To by malo pre účely kina stačiť. Priemerná návštevnosť na jeden film bola v roku 2010 vypočítaná na zhruba 37 návštevníkov. Do mesta sa taktiež môže vrátiť premietanie v záhrade Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.

Od 1. júla by mala armáda spustiť proces odpredania prebytočného majetku. V prípade, že sa nenájde kupec, po troch výberových kolách môže armáda túto budovu previesť za symbolické jedno euro na mesto Liptovský Mikuláš. „V takom prípade bude mesto uvažovať nad tým, ako s tým naložiť a prostriedky, ktoré ušetríme z nájmu, čo bolo ročne okolo 36 000 eur, môžeme investovať do budovy ako takej a aj do kina,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. „Verím, že do konca roka sa problém vyrieši a my sa postupne vrátime do PDA s tým, že už budeme vo svojom,“ uzatvára primátor.

Sťahovanie kina však neovplyvní plánovanú digitalizáciu „Túto technológiu môžeme použiť tak v PDA ako aj v bábkovej sále,“ vysvetľuje riaditeľ kina. Mesto vyčlenilo na tento účel z rozpočtu 50 000 eur. Kinu sa podarilo získať 32 000 eur z audiovizuálneho fondu a počítajú tiež s finančným príspevkom zhruba 2 000 eur od Europa Cinema, kde sú zaevidovaní. „Digitalizáciu nám už niekto nevezme. Kde to postavíme tam to bude hrať,“ ubezpečuje René Devečka.

súvisiaci článok: http://www.mikulas24.sk/news.php?…

foto: mojliptov.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM