Michal Paška Rôzne

Kamzíkom sa v Tatrách darí

Po tohtoročnom jarnom spočítaní pracovníkmi Štátnych lesov žije v Tatrách 967 kamzíkov, z toho 149 mláďat. Oproti minulému roku je to nárast.

Minulý rok na jeseň sme vo vysokohorskom prostredí napočítali 841 kamzíkov a z toho 74 mláďat. „Tohtoročné spočítanie kamzíkov sprevádzalo mimoriadne dobré počasie, vďaka čomu sa nám podarilo spočítať aj tie kamzíky, ktoré sa nám v minulom roku neukázali. Zaujímavosťou je, že sme počas spočítania kamzíkov pozorovali aj 21 medveďov, ktoré sa pohybovali vo vysokohorskom prostredí,˝ hovorí zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler.

Spočítavanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy TANAPu už vyše päť desiatok rokov, v posledných rokoch v spolupráci s poľským Tatranským národným parkom a Správou TANAPu. Spoločným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané najmä na zisťovanie počtu mláďat. V jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou.

Každoročne tak majú Štátne lesy TANAPu prehľad, ako sa populácia kamzíka vyvíja. Najnižší počet kamzíkov zaznamenali koncom 90-tych rokov, keď klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

Foto: ŠLT

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM