Michal Demjanovič Rôzne

FOTO: Žilinská križovatka niektorým spôsobuje problémy, reakcia polície vnútri

Známou žilinskou križovatku prejde cez deň množstvo áut i chodcov. Niektorí ju vnímajú ako problém, iní ju považujú za bezproblémovú. Čo nato polícia?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Žilinská križovatka niektorým spôsobuje problémy, reakcia polície vnútri
Zdroj: Pavol Kudlač

Na problematickú križovatku v Žiline nás upozornil jeden z vodičov, ktorý ju pravidelne absolvuje každý deň. Nachádza sa niekoľko metrov od Auparku a rozdeľuje cesty smerom k Mestskému úradu, k nemocnici a železničnej a autobusovej stanici. Boli sme sa pozrieť, ako na tomto dopravnom uzle vyzerá situácia v ranných a poobedňajších hodinách.

Aj keď sa jedná o svetelnú križovatku, tak niektorí vodiči ale aj chodci s ňou majú problém. Najväčší nápor zažíva križovatka tesne pred ôsmou hodinou a tesne po 16:00, kedy sa na jej príjazdoch hromadia vodiči, ktorí sa ponáhľajú do práce respektíve z práce. Počas necelej polhodiny sme si všimli len jedno porušenie dopravných predpisov.

Vyťažená križovatka

Vodičov sme sa preto pýtali, čo im robí vrásky na čele. "Je to jedna z najvyťaženejších križovatiek v meste. Myslím si, že by tu pomohol kruhový objazd“ uvažuje šoférka Jarmila (41). Na aute jazdí od svojich osemnástich rokov ale pri inkriminovanej križovatke vždy znervóznie.

Križovatka spôsobuje problémy aj vodičom trolejbusov. Najmä tým, ktorý cez križovatku prechádzajú s tzv. harmonikou. „Najväčšie problémy v súvislosti s touto križovatkou máme, keď prichádzame zo smeru z nemocnice a odbočujeme vpravo smerom k autobusovej stanici. Vtedy si musíme križovatku nadísť, čiže sa stáva, že časťou trolejbusu zasahujeme aj do protismeru. Problém je v nedisciplino­vaných vodičoch, ktorý sa so svojím autom postavia príliš blízko ku križovatke. Vtedy hrozí kolízia,“ hovorí k svojej skúsenosti s križovatkou vodič Ján (48).

Križovatka ale nerobí problém všetkým. „Danú križovatku považujem za bezproblémovú. Nikdy som s ňou nemal problém,“ hovorí svoju skúsenosť Martin (22), ktorý križovatkou prechádza takmer každý deň.

Reakcia policajtov je zreteľná

Ku križovatke sme požiadali o vyjadrenie aj okresný dopravný inšpektorát. „Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline neeviduje križovatku ul. Veľká Okružná – ul. Vojtecha Spanyola v Žiline ako rizikový úsek“, uviedol hovorca KR PZ v Žiline Radko Moravčík. Tiež dodal, že za 9 mesiacov roka 2016 dopravný inšpektorát neeviduje žiadnu dopravnú nehodu.

Polície sme sa tiež opýtali či sa na križovatke plánujú nejaké zmeny jej nastavenia. „Dopravný inšpektorát nemá žiadnu informáciu od správcu cestnej svetelnej signalizácie (Mesto Žilina) križovatky ul. Veľká Okružná – ul. Vojtecha Spanyola, ohľadom riešenia zmeny jej nastavenia. Tiež neevidujeme od vodičov žiadne sťažnosti na križovatku,“ dodal Moravčík.

Akú skúsenosť s týmto úsekom máte vy? Svoje návrhy, ktorú križovatku by sme mali spracovať najbližšie, nám môžete posielať na demjanovic@global24.sk.

Čítajte tiež:

Sprievodcovia detí do troch rokov pocestujú v žilinskej MHD zadarmo

Žilinčanka Mária (29) nastúpila do trolejbusu s dieťaťom, v tom revízor a…Kto spravil chybu?

Križovatka Veľká okružná - Vojtecha Spanyola
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM