Krimi

FOTO: Úspešný záťah žilinských colníkov. Odhalili obchod s falošnými dielmi do áut

Takmer šesť mesiacov práce prinieslo výsledky. Colníci zo Žiliny odhalili škodu za desaťtisíce eur. Čítajte ďalšie podrobnosti!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úspešný záťah žilinských colníkov. Odhalili obchod s falošnými dielmi do áut
Zdroj: Finančná správa SR

Colníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) takmer šesť mesiacov vyšetrovali obchod s falošnými náhradnými dielmi do automobilov. Počas akcie s krycím názvom DETTO odhalili škodu, ktorú odhadli na 50 000 eur. Informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Colníci z KUFS a Colného úradu Žilina podľa nej počas kontrolnej akcie preverili jednu maloobchodnú prevádzku a tri veľkokapacitné sklady.

„Spoločnosť, na ktorú sa zamerali, sa oficiálne zaoberá predajom náhradných dielov na najpredávanejšie značky osobných áut. Colníci s prizvanými odborníkmi na falzifikáty náhradných dielov do osobných automobilov skontrolovali viac ako 45 000 skladových položiek, čo predstavovalo viac ako 160 000 náhradných dielov. Z tohto množstva colníci zaistili 203 náhradných dielov z dôvodu, že ide pravdepodobne o falzifikát. Hodnota zaisteného tovaru je podľa údajov kontrolovanej spoločnosti takmer 7 000 eur,“ uviedla Macíková.

Doplnila, že originálne náhradné diely, spĺňajúce prísne kvalitatívne a bezpečnostné kritériá, by v rovnakom množstve mali hodnotu šesť – až sedemkrát vyššiu, takmer 45 000 – 50 000 eur. „Tovar prepravený z Poľska do slovenskej distribučnej spoločnosti bol počas jedného dňa dvojfázovo (ranný a večerný rozvoz) dodaný konkrétnym odberateľom, ktorými sú v drvivej väčšine malé autoservisy. To znamená, že od objednania náhradného dielu po jeho montáž do automobilu uplynul minimálny čas (24 – 48 hodín). Takto realizovaný obchod značným spôsobom sťažoval odhalenie obchodovania s náhradnými dielmi a eliminoval riziko, že bude colnými orgánmi zachytené väčšie množstvo falzifikátov náhradných dielov v distribučnej spoločnosti v danom čase,“ dodala hovorkyňa finančnej správy.

Upozornila, že nebezpečenstvo takejto protiprávnej činnosti spočíva v poškodzovaní a oklamaní spotrebiteľa, ktorý si zakúpi náhradný diel, o ktorom je presvedčený, že má vlastnosti originálu.

„Väčšie nebezpečenstvo však generujú takto použité náhradné diely vyrobené z nekvalitných materiálov, zamontované do vozidla, v čoho dôsledku môže vzniknúť dopravná nehoda. Dopravné nehody spôsobené napríklad zlyhaním brzdového systému zostaveného z falzifikátov náhradných dielov mávajú často fatálne následky,“ uzavrela Macíková.

Pozrite si v našej fotogalérii falzifikáty, ktoré colníci zaistili!

Čítajte tiež:

Nová mapa kriminality na Slovensku: Je žilinský okres bezpečný?

Polícia: Žilinčan (17) kvôli peniazom napadol Ukrajinca, úder do tváre, kopance…

Falzifikáty autodielov, ktoré našli žilinskí colníci
4
Galéria
Zdroj: Finančná správa SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM