Barbara Dallosová Správy Samospráva

Do Žiliny priviezli nové trolejbusy: Od súčasných sa zásadne líšia, vieme, čím

Pokrokové trolejbusy už môžete zazrieť v meste, zatiaľ však bez cestujúcich. Zisťovali sme, v čom je ten rozdiel.

Ilustračný obrázok k článku Do Žiliny priviezli nové trolejbusy: Od súčasných sa zásadne líšia, vieme, čím
Zdroj: DPMŽ

Do trolejbusového depa v Žiline pribudli nové stroje. Ide o dva kusy parciálnych sólo trolejbusov typu Škoda 26Tr A, teda o vozidlá s pomocným batériovým pohonom. Informoval o tom Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ).

Ako vysvetľuje mestská eseročka, rozdiel medzi bežným trolejbusom a novinkou vo vozovom parku je v tom, že energia z batérie sa bude využívať na jazdu po trase mimo trakčného vedenia alebo na jazdu trolejbusu v prípade výpadku napätia v trakčnom vedení.

V nových trolejbusoch sa ale neprevezieme hneď.

,,V súčasnosti nie je typ parciálneho trolejbusu Škoda 26Tr A schválený na prevádzku na trolejbusových dráhach v Slovenskej republike. Preto pred samotným spustením vozidla do „ostrej“ prevádzky je nutné absolvovať proces homologizácie. V rámci homologizácie oba trolejbusy s pomocným batériovým pohonom absolvujú skúšobnú prevádzku bez cestujúcich za účelom overenia prevádzkových vlastností a následne, po jej úspešnom absolvovaní, aj skúšobnú prevádzku s cestujúcimi. Po vyhodnotení skúšobných prevádzok bude nasledovať žiadosť výrobcu, ktorým je Škoda Electric, a.s., o schválenie nového typu dráhového vozidla na prevádzku na trolejbusových dráhach v SR," ozrejmuje DPMŽ.

Dopravný podnik tiež vymenúva ďalšie veci súvisiace s komfortom v nových trolejbusoch. Tie majú mať plne klimatizovanú časť pre cestujúcich, WiFi hot-spot, integrované USB nabíjačky v madlách, bezpečnostné kamery, označovače cestovných lístkov s dotykovým displejom a výklopnú rampu pre ľahší nástup cestujúcich na invalidnom vozíku.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM