Správy Samospráva

Žilina má hlavného architekta mesta: Ten načrtol svoju víziu

Mesto obsadilo atraktívnu pozíciu. S novým hlavným architektom má radnica ambíciu spraviť stretnutie hlavných architektov najväčších miest Slovenska, aby začali komunikovať.

Ilustračný obrázok k článku Žilina má hlavného architekta mesta: Ten načrtol svoju víziu
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline vymenovali na pondelkovom zasadnutí Rudolfa Chodelku do funkcie hlavného architekta mesta Žilina – riaditeľa Útvaru hlavného architekta (ÚHA) mesta Žilina.

,,Vnímam to ako silný signál pre verejnosť, že mestu na problematike územného plánovania a architektúry veľmi záleží. Som rád, že som dostal silný mandát na to, aby sa po rokoch v meste začala nová kapitola. A aby si mesto zvolilo cestu pozitívneho reštartu. Chcem nastaviť veľmi jasné, zrozumiteľné pravidlá na poli územného plánovania a architektúry, ktoré budú platiť úplne pre všetkých," povedal po vymenovaní Chodelka.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne zdôraznil, že mesto potrebuje inštitúciu, ktorá bude pripravovať koncepčné, rozvojové materiály a dohliadať na dodržiavanie územného plánu. ,,Ak ho budeme potrebovať obnoviť alebo rekonštruovať, tak k tomu pristúpi. Je to obrovská príležitosť pre mesto, aby sme sa posunuli vo veľmi dôležitej oblasti ďalej. Za kľúčové považujem, aby riaditeľ ÚHA pripravil útvar personálne, organizačne, finančne. A aby čo najskôr začal pracovať. Naša predstava je, že začne od 1. marca. Dnes máme v rozpočte vyčlenené peniaze minimálne na plat hlavného architekta a hovoríme o šiestich až desiatich pracovníkoch útvaru," uviedol Fiabáne.

,,Mám ambíciu, že vyšleme prvý signál a Žilina urobí stretnutie hlavných architektov najväčších miest Slovenska, aby začali komunikovať. Chceme sa učiť aj v zahraničí, aby sme dostali ÚHA na čo najvyššiu úroveň," doplnil žilinský primátor.

Rudolf Chodelka vyštudoval Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. ,,Aktívne pôsobí ako architekt, spolu s manželkou vedie architektonický ateliér v Žiline. Aktívny je aj v rôznych záujmových a občianskych združeniach. V súčasnosti pôsobí aj ako zástupca starostky obce Hôrky, pracuje v komisii územného plánovania a výstavby pri MsZ v Žiline, v minulosti pracoval aj v komisii pre pamätihodnosti," informoval po vypočutí hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM