Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Žilinu a okolie zasiahla energetická kalamita: Môže to byť ešte horšie

Energetici hlásia v našich končinách výpadky na tisíckach odberných miest. Na to najhoršie sa ale ešte len pripravujú.

Ilustračný obrázok k článku Žilinu a okolie zasiahla energetická kalamita: Môže to byť ešte horšie
Zdroj: TASR

Len pred pár dňami bojovali rôzne časti Slovenska s vrtochmi počasia a teraz udrela energetická kalamita na stredné Slovensko znova. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš s tým, že najviac výpadkov eviduje SSD v Žilinskom kraji. Podvečer a v noci môžeme podľa energetikov čakať zhoršenie situácie.

,,Po slnečnom víkende sa na stredné Slovensko vrátilo nepriaznivé počasie. Búrlivý vietor opäť vyvracal stromy a priniesol aj rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré už okolo poludnia dosiahli parametre kalamity. SSD eviduje momentálne výpadky na viac ako 6 000 odberných miestach. Najviac zasiahnutými regiónmi sú tento raz severná Orava a Kysuce. Poruchy však hlásia aj z okresu Žilina a Rimavská Sobota," ozrejmuje Gejdoš.

Pracovníkom údržby sa už viaceré z nich podarilo odstrániť, ale na mnohých miestach stále fúka a prší, takže je vysoký predpoklad, že poruchy ešte pribudnú. Meteorologické výstrahy pred vetrom platia až do zajtrajšieho večera. Najväčším rizikom sú podľa Gejdoša vysoké stromy presahujúce ochranné pásmo. Ak neustoja nápor vetra, pod ich váhou sa často trhajú vodiče, ale neraz dochádza aj k poškodeniu stĺpov.

,,SSD situáciu pozorne sleduje a okamžite zasahuje na všetkých potrebných miestach. Riešenie problémov dnes predlžuje výdatný dážď a rozmočený terén. No aj napriek tomu sa energetici snažia obnoviť dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase," dodáva nateraz hovorca SSD.

Krátko pred šestnástou hodinou Gejdoš uviedol, že situácia sa zlepšila a bez elektriny je len niekoľko desiatok odberateľov. Zároveň ale vystríhal, že situácia sa môže zhoršiť, nakoľko sa očakávajú ďalšie silné nárazy vetra. Situácia kolísala a k večeru energetici opäť hlásili zásah 2000 odberných mi­est.

AKTUALIZOVANÉ: ,,V noci nám nejaké poruchy síce pribudli, ale vďaka nasadeniu našich elektrikárov, ktorí boli v teréne aj cez noc, sa ich veľa podarilo odstrániť. Teraz je bez prúdu už len 220 odberných miest. Ide o lokality kde máme pretrhané vodiče a loškodené stĺpy. Konkrétne je to Udiča v okrese PB, Zákopčie v okrese CA a Lom nad Rimavicou v okrese BR. Momentálne nám poruchy nepribúdajú, ale fúkať má až do večera," priniesol najnovšie informácie v utorok (11.1.) ráno Gejdoš. >

Najaktuálnejšie info týkajúce sa energetickej kalamity na strednom Slovensku nájdete v článku: Stredné Slovensko bičuje vietor: Veľké výpadky elektriny, ZOZNAM zasiahnutých lokalít

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM