Jozef Legéň Rôzne

Žilina sa pýši svojím májom: Pomáhal ho stavať aj náš premiér

Za účasti predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica v utorok Žilinčania postavili máj priamo v srdci svojho mesta na Námestí Andreja Hlinku. Stavanie prvého žilinského mája prebehlo za sprievodu tradičnej ľudovej hudby a spevu.

Ilustračný obrázok k článku Žilina sa pýši svojím májom: Pomáhal ho stavať aj náš premiér
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Jozef Štrba, zástupca primátora mesta Žilina Štefan Zelník a mnohí prizerajúci sa Žilinčania dnes popoludní postavili prvý žilinský máj. Stavanie mája bolo sprevádzané vystúpeniami folklórnych súborov Rozsutec, Stavbár a Detského folklórneho súboru Cipovička.

Tradícia

„Ide nám o obnovenie peknej tradície, ktorú naši predkovia zachovávali dlhé roky. Verím, že náš máj prinesie občanom i návštevníkom Žiliny optimizmus a radosť. Žilinskí muži venujú tento máj nielen Žiline, ktorú básnik nazval „perlou na Váhu“, ale tiež všetkým žilinským devám, súcim na vydaj,“ odkazuje primátor mesta Žilina Igor Choma, ktorý sa nemohol osobne zúčastniť pre zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.

Tradícia stavania májov nielen na Slovensku je dlhá niekoľko storočí. Pôvodne bol zelený strom symbolom mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom a obnovujúcej sa prírody na jar. Bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavovať radosť z víťazstva jari nad zimou.

Fico manželke máj nespostavil

Premiér Robert Fico už je na stávanie májov odborník. Okrem toho žilinského, staval v ten istý deň máj aj na východe republiky. Celkovo priznal, že už postavil možno stovky májov po celom Slovensku. „Staval som máj na východnom Slovensku, staval som máj aj v nedeľu. Nemám to presne zrátané, ale za tento rok ich môže byť okolo pätnásť,“ povedal slovenský premiér. Máj sa podarilo postaviť približne po desiatich minútach, potom sa zapojili do práce aj politici, ktorí sa snažili máj ukotviť. Premiér napokon prezradil aj niečo zo súkromia „Vlastnej manželke som máj nestaval, pretože na sídlisku to veľmi nešlo, ale stavanie májov si pamätám z dediny, kde to robili chlapi. Keď sme sa potom začali viacerí motať okolo politiky, veľmi rýchlo sme sa vrátili k národným tradíciám.“

foto: mesto Žilina

Žilina sa pýši svojím májom: Pomáhal ho stavať aj náš premiér
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM