Správy

V Žiline si uctili bývalých príslušníkov PTP: Ceremónia na FOTKÁCH a VIDEU

V tomto roku si pripomíname 69. výročie vzniku PTP. Osem bývalých príslušníkov PTP vyznamenali medailou ministra obrany SR.

Zdroj: Dnes24.sk
PTP pietna spomienka v Žiline
5
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Pri pamätníku Vojenských táborov nútených prác – pomocných technických práporov v Sade Na studničkách v Žiline v stredu vyznamenali pamätnou medailou ministra obrany SR III. stupňa osem bývalých príslušníkov PTP. Odovzdal ich generálny riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR, brigádny generál Boris Ďurkech.

Snažíme sa nielen spomínať na mŕtvych, ale aj oceňovať živých, ktorí sú ešte medzi nami.

"Medzi príslušníkmi PTP aj politickými väzňami je vysoká úmrtnosť, majú už väčšinou okolo 90 rokov. Zvlášť v tomto roku nám mnohí odišli. Je preto veľmi dôležité si uctiť živých a spomenúť si aj na tých, ktorí už nie sú medzi nami,“ uviedol Peter Sandtner, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorá stredajšiu pietnu spomienku na príslušníkov PTP zorganizovala.

PTP založili v septembri 1950, v tomto roku si pripomínajú 69. výročie vzniku.

„V tomto roku je 30 rokov od pádu komunistického režimu. Podiel na tom, že máme slobodu a demokraciu, majú aj príslušníci PTP, a to svojím utrpením a odbojom. Musíme zachovať ich odkaz a pamiatku, že ich utrpenie nebolo zbytočné. O to sa snaží aj naša organizácia,“ doplnil Sandtner.

PTP pietna spomienka v Žiline
5
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM