Soňa Vanovčanová Kultúra

Už viete, kam po práci? Toto vás čaká v Žiline cez týždeň

Vyrazte si po práci za kultúrou či zábavou. Vybrali sme niekoľko zaujímavých podujatí priamo z mesta.

Ilustračný obrázok k článku Už viete, kam po práci? Toto vás čaká v Žiline cez týždeň
Zdroj: TASR

Jazyková kaviareň

Pondelok, 26. novembra, o 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

BlaBlaBar #6: TV edition

Prečo márniť čas pozeraním triviálnych televíznych programov, keď je Stanici ďalší BlaBlaBar? Na novembrovom vydaní neformálnej jazykovej kaviarne budeme sledovať televízne noviny, obľúbené seriály alebo aj teleshopping. TV program nepotrebujete, stačí len občerstvenie a naladiť si obľúbenú stanicu Stanicu. Nebude chýbať ani gauč, telka a otravné reklamy. Odpovede na prípadné otázky a ďalšie informácie vám poskytneme na dobrovolnici@stanica.sk.

kino / Be2Can

Utorok, 27. novembra, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Zlodeji (r. Hirokazu Koreeda)

Osamu je gastarbeiter, ktorý si privyrába kradnutím v obchodoch. Do remesla zasväcuje aj svojho syna. Obaja žijú v provizórnom dome na periférii a s ďalšími členmi domácnosti tvoria rodinu, na ktorej je toho zvláštneho oveľa viac než len spôsob obživy. Do rutiny krádeží zasiahne dievčatko, ktoré sa osamelo hrá v mraze na balkóne. Osamu sa rozhodne, že vziať si dieťa, ktoré rodičia zanedbávajú, nie je zločin. Jeho čin vedie k odhaleniu tajomstva vnútri rodiny zlodejov a spochybnenie toho, čo vlastne rozumieme pod pojmom rodina. Koreedov film je citlivou, vrstevnatou a rafinovanou drámou o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných. Film získal Zlatú palmu na festivale Cannes 2018.

Zlodeji (Manbiki kazoku) – Hirokazu Koreeda / Japonsko / 2018 / 121 min / české titulky

One Day Jazz Festival

Utorok, 27. novembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo

Na jesennej edícii festivalu vystúpia: Richard Bona Group a Martin Valihora Project

Richard Bona charizmatický jazzový hudobník, spevák a hlavne basgitarista, ktorého kariéra je spojená Pat Metheny Group (2002 – 2005). Narodil sa v Minte na východu Kamerunu. Ako päťročný spieval v kostole s jeho matkou a sestrami. V roku 1995 odišiel do Francúzska kde hrával v jazzových kluboch a v roku 1995 na podnet Mika Sterna okúsil chuť New Yorku kde sa naplno začala jeho kariéra.

Prednáška

Štvrtok, 29. novembra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Večer filmových bizarností a experimentov s Petrom Konečným

Experimenty na divákoch, ktoré vás určite prekvapia! S nástupom televízie museli kiná začať bojovať o divákov. Pokusmi od elektrického prúdu v sedadlách až po 4D. Nenechajte si ujsť experimenty, pri ktorých boli pokusnými králikmi diváci v kinosálach. Svetom filmových „zázrakov“ vás prevedie šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný.

Čo bolo na Behrensovi?

Štvrtok, 29. novembra, o 18.00 hod., Nová synagóga

Novú sériu prednášok a diskusii iniciovaná pri príležitosti 150. narodenín architekta Novej synagógy Čo bolo na Behrensovi? zahájime kontroverznou témou. Od nášho prvého hosťa, profesora dejín umenia Raphaela Rosenberga, sa dozvieme, ako Behrensova práca ovplyvnila architektúru nacistickej tretej ríše, čo znamenalo byť Hitlerovým architektom a či ním Behrens aj skutočne bol.
Profesor Rosenberg z Viedne napísal spolu s Winfriedom Nerdingerom sériu publikácii Hitlerovi architekti. Vo svojich výskumoch sa však zaoberá širokou oblasťou dejín umenia od talianskej renesancie, cez francúzske umenie 19. storočia až po dejiny abstrakcií. O jeho pohľade na Behrensa, jeho architektúru a dobu, ale aj hlbších umeleckých a spoločenských súvislostiach budú po prednáške s hosťom diskutovať Magdaléna Kvasnicová a Peter Szalay.

Pavol Hammel a Prúdy

Štvrtok, 29. novembra, o 19.00 hod., Dom odborov

Pavol Hammel a skupina Prúdy vyrážajú na The Best of Tour 2018. Turné bude oslavou 50. výročia od vydania zásadného albumu skupiny Prúdy Zvoňte zvonky a zároveň 70-tych narodenín speváka, skladateľa, hudobníka i maliara Pavla Hammela.

Detské talenty s orchestrom – Tutti Pro

Štvrtok, 29. novembra, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Unikátny medzinárodný projekt, kde sa deti stanú súčasťou profesionálneho orchestra. Príležitosť dostanú aj detskí sólisti, víťazi medzinárodných súťaži – huslista Teo Gertler (10) a klavirista Ryan Bradshaw (12).

  • Oliver Dohnányi, dirigent
  • Teo Gertler, husle (10-ročný)
  • Ryan Bradshaw, klavír (12-ročný)
  • deti zo ZUŠ Ladislava Árvaya budú súčasťou ŠKO

Program:

  • Eugen Suchoň

Keď sa vlci zišli z Obrázkov zo Slovenska

  • Felix Mendelssohn-Bartholdy

Koncert e mol op. 64 pre husle a orchester – 1. časť

  • Fryderyk Chopin

Koncert f mol op. 21 č. 2 – 1. časť

  • Joseph Haydn

Symfónia č. 94 G dur „S úderom kotlov“

Program vianočných trhov

Utorok, 27. novembra, Mariánske námestie

  • 18.00 Spievanky
  • 19.00 Blanciar

Štvrtok, 29. novembra, Mariánske námestie

  • 19.00 Geronimo

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM