Jozef Legéň Rôzne

Toto zrkadlo zmätie nejedného šoféra. Mesto: Vodič musí poznať zákony fyziky!

Na žilinských cestách za posledné obdobie pribudlo zopár dopravných zrkadiel, ktorých úlohou je zvyšovanie bezpečnosti na našich cestách, avšak my sme našli jedno také, ktoré môže nepríjemne miasť vodičov.

Ilustračný obrázok k článku Toto zrkadlo zmätie nejedného šoféra. Mesto: Vodič musí poznať zákony fyziky!
Zdroj: Dnes24.sk

Dopravné zrkadlo, o ktorom je reč, sa nachádza na dvojprúdovej ceste smerom z Rajca. Tento úsek Rajeckej cesty lemuje protihluková stena, ktorá ochraňuje časť sídliska Hliny pred hlukom. Pri vychádzaní zo sídliska, popri protihlukovej stene, je veľmi zlý výhľad na dvojprúdovku. Na ceste je povolená sedemdesiatka, vodiči tu jazdia dosť rýchlo. Pri vychádzaní na cestu musia byť vodiči obzvlášť opatrní, pretože spoliehať sa len na odraz v zrkadle môže vodičov zmiasť. „Ilúzia“ je v tom, že v zrkadle vzniká prevrátený obraz reálnej situácie na ceste.

„ Nechodím tadiaľto moc často, ale keď som tade prednedávnom šiel, skoro som vošiel do cesty autu, ktoré išlo ozaj rýchlo. Spoľahol som sa na odraz v zrkadle a myslel som, že pruh, do ktorého chcem vojsť je prázdny a že auto, ktoré som v ňom videl, ide v opačnom vzdialenejšom pruhu. Stihol som šľapnúť na brzdu, ale nechápem načo tu také zrkadlo dali, len mätie vodičov a tí čo sa niekam ponáhľajú, alebo sú menej skúsení, si odraz zrkadla nemusia uvedomiť a dopadne to veľmi zle. Nech dávajú tieto zrkadlá na miesta kam sa hodia a nie tu, tu má byť stopka a každý vodič sa má sám pozrieť či má voľný pruh,“ povedal rozhorčený vodič Ivan. Podľa Ivana je len otázkou času, kedy sa tu stane dopravná nehoda.

Vyjadrenie mesta

Mesto sa na margo dopravného zrkadla, ktoré niektorých vodičov uvádza do omylu, vyjadrilo nasledovne: „Dopravné zrkadlo má pomáhať vodičom k zlepšeniu rozhľadových pomerov pri zakrytých výhľadoch. Jedná sa o dvojpruhovú komunikáciu v jednom smere. Tým vzniká prevrátený obraz reálnej situácie na ceste. Vodič teda musí poznať zákony fyziky a musí vedieť, že v zrkadle vzniká už spomínaný zrkadlový obraz. Odporúčame sa orientovať sa podľa protihlukovej steny, ktorá je v hornej časti zrkadla. Ak sa vodič nevie podľa zrkadla orientovať, je povinný rešpektovať zvislé dopravné značenie a musí si zabezpečiť náležitý rozhľad do križovatky. Zrkadlo nie je chybné, je len potrebné si uvedomiť fyzikálne zákony,“ vyjadril sa hovorca mesta Pavol Čorba.

Stanovisko polície

K predmetnému zrkadlu sme požiadali o stanovisko aj políciu. „Dopravné zrkadlo bolo umiestnené na uvedenej komunikácii práve na základe žiadosti občanov, o osadení zrkadla rozhodol bývalý Obvodný úrad, odbor dopravy určením a osadené bolo dňa 25.6.2013. K u­miestneniu zrkadla sa súhlasne vyjadril okrem iných subjektov aj Okresný dopravný inšpektorát v Žiline,“ uviedla hovorkyňa polície Jana Balogová.

Toto zrkadlo zmätie nejedného vodiča
5
Galéria
Video: Toto zrkadlo zmätie nejedného vodiča
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM