Igor Petrík Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Kde si ju v okolí Žiliny môžete zadarmo nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Žilinčania. Ak ju však chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Kde si ju v okolí Žiliny môžete zadarmo nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v opustených záhradách, ale aj v okolí hrádze, zbúraniskách, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa tiež dajú pripraviť všakovaké chutné špeciality.

„Ideálnym miestom, kde ju nazbierať, sú lúky na Hájiku. Treba sa len trochu prejsť a pohľadať. Tiež viem, že v Oškerde po pravej strane, oproti potoku Snežničanka, v úseku Oškerda-Snežnica,“ priblížila Jana z Hájika.

„Bývam v rodinnom dome na Bôriku, takže stačí zájsť do záhrady, kde mi bazové kríky rastú a natrhať si ju. Zbieram ju každý rok, napríklad sirup z nej je výborný,“ prezradila Maja.

„Napríklad pri Krajskej knižnici na Bulvári. Prípadne, niektorí moji známi ju zbierajú aj v lesoparku Chrasť na Bôriku,“ hovorí Peter zo Soliniek. „Alebo, ako deti sme ju zbierali v Čičmanoch,“ doplnil.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Žiline, kde tento zdravý zázrak rastie? Dajte nám vedieť na našom facebooku alebo píšte na petrik@global24.sk.

Prečítajte si tiež:

Ako najplepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM