Michal Demjanovič Rôzne

Talenty, ktoré preslávili mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Žilinčania pyšní

Aj keď je Žilina na Slovensku známe mesto. Dobré meno v ďalekých kútoch sveta mu robia aj športovci. Svojím talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Talenty, ktoré preslávili mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Žilinčania pyšní
Zdroj: TASR

Žilina má takýchto ľudí dosť. A to aj napríklad v oblasti športu. My sme sa dnes zamerali práve na túto oblasť a vybrali sme rovnú päticu zo športovcov, na ktorých môžeme byť pyšní.

Peter Sagan

Jeden z najtalentova­nejších a najznámejších cyklistov súčastnosti. Narodil sa a vyrastal priamo v Žiline. Svoje prvé víťazstvo získal už v siedmich rokoch. Peter sa spočiatku venoval horskej aj cestnej cyklistike, cez zimu dokonca aj cyklokrosu. Zoznam Petrových úspechov je veľmi dlhý a bude ešte oveľa dlhší, kedže má stále len 26 rokov. Na Tour de France sa stal jediným pretekárom, ktorý získal zelené tričko vo svojich prvých piatich účastiach. Tohto roku sa tiež ako prvý Slovák obliekol do žltého dresu vedúceho pretekára Tour de France. Veľkého víťazstva sa dočkal na MS 27. septembra 2015 v Richmonde, USA, kde sa stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom. Saganov majstrovský titul je historickým úspechom pre slovenskú cyklistiku.

Juraj Sagan

Je starším bratom Petra Sagana, ktorého aj pritiahol k cyklistike. Juraj nie je takým výrazným a víťazným typom jazdca, akým je jeho brat Peter. Jeho úlohou v súčasnom tíme Tinkoff Saxo je podpora vrchárov. Ako povedal v rozhovore pre .týždeň: „Som ten typ jazdca, ktorý vyhrá možno jedny preteky za celú kariéru. Som teda viac-menej robotník, ale bez takých ako som ja by nebolo ani tých najväčších úspechov jednotlivcov.“ Tohto roku sa dočkal výraznejšieho úspechu, keď vyhral titul majstra Slovenska.

Stanislav Griga

Ďalším rodákom zo Žiliny je futbalový tréner, bývalý slovenský futbalista a reprezentant Česko-Slovenska. S futbalom začínal v rodnej Žiline, v sezóne 1980/1981 sa stal s 25 gólmi najlepším strelcom Slovenskej národnej ligy. Najúspešnejšiu časť kariéry absolvoval v Sparte Praha. So Spartou získal päť majstrovských titulov a trikrát vyhral Česko-slovenský pohár. V česko-slovenskej lige strelil 123 gólov. Ako tréner trénoval množstvo Slovenských aj Českých mužstiev. Trénoval aj Slovenskú reprezentáciu.

Marek Mintál

Ďalšie meno, ktoré preslávilo Žilinu hlavne v Nemecku je bývalý slovenský futbalista. Mintál hrával v strede pola, ako podporný útočník, alebo ako útočník. Počas svojej kariéry dosiahol viacero úspechov. Za MŠK Žilina odohral 188 zápasov a strelil 77 gólov a získal s ňou dva tituly majstra Slovenska. Jeho srdcovkou je klub z Bundesligy 1. FC Norimberg, za ktorý odohral 180 zápasov a vsietil 66 gólov. V súčasnosti v tomto klube pôsobí ako asistent hlavného trénera.

Radoslav Židek

Žilinčan Radoslav Židek je slovenský snoubordista a športovec. Začínal v Žilinskom športovom klube. Už navždy zostane zapísaný v histórií Slovenska ako športovec, ktorý ako prvý v ére samostatného Slovenska získal medailu na ZOH. Stalo sa tak v Turíne 2006, kde pre Slovensko vybojoval striebornú medailu v disciplíne snowboardcross. V roku 2006 sa tiež stal majstrom Slovenska v snowboardingu v tejto disciplíne.

Čítajte tiež:

Mladý talent zo Žiliny v ROZHOVORE: Podmienky na futbal v meste sú vynikajúce

To sú oni: TOP športovci zo Žilinského kraja, ktorí nás budú reprezentovať v Riu

Kto by ich nepoznal: Známe športové tváre zo Žiliny
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM