Soňa Vanovčanová Kultúra

Spríjemnite si adventný čas: Čo sa dá v týždni zažiť v Žiline?

Nový pracovný týždeň v Žiline prináša viac možností zábavy, než je tomu zvyčajne. Kde si môžeme spríjemniť náš voľný čas?

Ilustračný obrázok k článku Spríjemnite si adventný čas: Čo sa dá v týždni zažiť v Žiline?
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie

Pondelok, 10. decembra, 19.00 hod., Mestské divadlo

Manželství v kostce Zábavná komédia o večnom súboji mužov a žien! Zrážka dvoch pohlaví sa týka všetkých a opakuje sa stále znova a znova. No v prípade Emila (Oldřich Navrátil) a Marcely (Zuzana Kronerová) ide o extrémnejší stret. Koľkokrát sa vlastne pokúsili jeden druhého zavraždiť? Ako je možné, že ten druhý partner ešte žije? A ako to, že sú stále spolu a nepukla im hlava? Príďte si po odpovede do hľadiska.

Píše sa rok 1987. Je leto. Sme na vodnej hrádzi na Berounce. Mladý Emil alias Válec sa práve pokúsil zísť nebezpečný úsek, ale spadol. Našťastie ho mladá Marcela alias Borůvka zachránila. Vytiahla ho za pádlo. A keď si tak po prežitom nebezpečenstve v tento letný večer sedeli na brehu a hlasno oddychovali, zamilovali sa do seba. To bol začiatok ich dlhej cesty. Začiatok manželstva, ktoré potom trvalo sto rokov.

Hrajú: Zuzana Kronerová, Oldřich Navrátil

Výročný koncert

Pondelok, 10. decembra, 19.00 hod., Nová synagóga

Komorný miešaný spevácky zbor OMNIA Koncert a zároveň slávnosť, v tomto prípade 15. narodeniny obľúbeného miestneho telesa. Zbor pôvodne určený študentom univerzity, no keďže láska k najdokonalejšiemu hudobnému nástroju – hlasu – nevyprcháva ani mimo akademickú pôdu, jeho členmi sú absolventi a spolu s nimi ľudia z rôznych profesijných zázemí. Pozývame na pestrý program pod taktovkou dirigentky a zbormajsterky Moniky Bažíkovej, zablahoželať prídu aj atraktívni hostia (o. i. AdHoc Orchestra, Szymon Wyrzykowski, Barbora Švidraňová).

kino / Projekt 100

Utorok, 11. decembra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Tiesňové volanie (r. Gustav Möller)
Asger Holm, bývalý policajt, ktorému bola pridelená služba na tiesňovej linke, odpovie na volanie od unesenej ženy. Keď je hovor náhle prerušený, začína po žene a jej únoscovi pátrať. S telefónom ako jediným nástrojom, obklopený stenami kancelárie vstúpi Asger do pretekov s časom, aby zachránil ohrozenú ženu. Zločin, ktorý odkrýva, je však omnoho väčší, ako sa na začiatku mohlo zdať.
Jeden z najsľubnejších tvorcov novej dánskej filmovej generácie, režisér Gustav Möller, vo svojom prvom celovečernom filme ocenenom na filmovom festivale Sundance Cenou divákov za najlepší zahraničný film, experimentuje s ľudskou predstavivosťou, zmyslami, strachom a presvedčením, že najsilnejšie filmové momenty sú tie, čo nevidíte.

Tiesňové volanie (Den skyldige) – Gustav Möller / DK / 2018 / 85 min / české titulky

3T V DIVADLE

Utorok, 11. decembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Vianoce s detskou knihou

Streda, 12. decembra, od 10:00 do 13:00 hod, Rosenfeldov palác

Čítanie a diskusia so spisovateľmi

Hostia: Toňa Revajová, Katarína Mikolášová, Stano Lajda, Peter Ničík, Peter Vaňouček, Jana Necpalová, Andrea Gregušová, Katarína Kosanová

  • 10:00 Poézia skorej zimy: Katarína Mikolášová, Peter Ničík, Peter Vaňouček
  • 10:00 Kapitán Padák v akcii: Kristína Baluchová
  • 11:00 Ako maliari vidia svet: Andrea Gregušová, Katarína Kosanová
  • 11:00 Johanky v paláci: Toňa Revajová
  • 13:00 Videli ste už krokodíla?: Jana Necpalová

kino / Hory a Mesto Žilina

Streda, 12. 1decembra, 17.00, 19.00 a 20.30 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Vrcholová príťažlivosť (r. Rasťo Hatiar)
Horolezecký a životný príbeh himalájistu Petra Hámora. Intímny portrét človeka, ktorý sa celý život snaží posúvať svoje hranice. Film získal na premiérovom uvedení na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade hlavnú cenu Grand Prix a Cenu diváka.

Vrcholová príťažlivosť – Rasťo Hatiar / SK / 2018 / 64 min

Genius loci: Historici a história

Štvrtok, 13. decembra, o 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Témou koncoročnej diskusie Genius Loci Žilina sú/je “Historici a história”. Pozvanie prijali Peter Štanský, Peter Šimko a Vladimír Rábik. Moderátorom diskusie je Michal Jurecký.

Prezentácia Zuzany Psotkovej

Štvrtok, 13. decembra, 19.00 hod.,Štanica Žilina – Záriečie

So Zuzanou na Luciu – Na peróne a Tabačka Kulturfabrik
Čokoľvek, čo ste chceli aj nechceli vedieť o súčasných Košiciach a súčasnom umení tam. Zaručene subjektívne informácie o kultúrnom a inom dianí na ďalekom východe v podaní košickej performerky a kultúrnej aktivistky Zuzany Psotkovej. Zuzana Psotková (1977) je na Stanici v decembri umelcom na rezidencii a pracuje na novom osobne rozširujúcom projekte z oblasti experimentu, divadla a občianskej angažovanosti.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM