Igor Petrík Správy

Radnica chce využiť prázdny priestor: Na Bôrickom cintoríne vzniknú urnové steny

Mesto Žilina sa rozhodlo využiť prázdny priestor na Vojenskom cintoríne na Bôriku a vybudovať tam urnové steny. Podľa primátora Igor Chomu, ak bude mať táto služba dobrú odozvu, radnica ju rozšíri aj na ostatné cintoríny v meste, vrátane mestských častí.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce využiť prázdny priestor: Na Bôrickom cintoríne vzniknú urnové steny
Zdroj: TASR

Na Vojenskom cintoríne na Bôriku plánuje mesto Žilina v blízkej dobe vybudovať desať urnových stien. „Cintorín, ktorý máme na Bôriku je dnes elegantne oplotený, z peňazí ruskej ambasády. Ale je vo veľkej miere nevyužitý. Pretože viac ako 30 percent je prázdnych, sem-tam sa tam vyskytujú staré hroby, ale veľa pozemku je voľného, alebo bez ničoho,“ povedal Igor Choma, primátor mesta Žilina.

„Keď vojdete do brány, po pravej strane je v dolnej časti veľa priestoru na to, aby sme ju vedeli využiť na postavenie urnových stien,“ priblížil Choma: „Ak bude mať táto služba dobrú odozvu, potom ju vieme ponúknuť nie len na Bôrickom cintoríne, ale aj na všetkých ostatných, vrátane mestských častí,“ dodal.

Podľa Pavla Čorbu, hovorcu mesta Žilina, požiadavka na zmenu Územného plánu mesta Žilina, v súvislosti s urnovými stenami, už bola aj v komisiách mestského zastupiteľstva. „Touto zmenou sa Mestské zastupiteľstvo v Žiline zaoberalo na svojom zasadnutí v pondelok (29.6.), ktorú poslanci schválili,“ dodal Čorba.

Hovorca pripomenul, že urnové steny už dnes existujú na Novom cintoríne. Radnica tam ale plánuje vybudovať ďalšie. „Momentálne slúži na klasické pochovávanie a urnové steny a urnové miesta sú na súkromných pozemkoch,“ uzatvoril Čorba.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM