Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Panika v Žiline kvôli koronavírusu? Nemocnica prijala takéto opatrenia

Do žilinskej nemocnice prišli dvaja muži s podozrením na koronavírus. Nemocnica opisuje, čo presne sa po prijatí pacientov dialo a aké opatrenia urobila.

Ilustračný obrázok k článku Panika v Žiline kvôli koronavírusu? Nemocnica prijala takéto opatrenia
Zdroj: TASR

Dvaja muži, ktorí pricestovali z trojtýždňovej služobnej cesty z Číny, sa vo štvrtok (30.1.) podvečerna urgente v Žiline prihlásili s tým, že majú príznaky koronavírusu. O prípade sme vás informovali TU. Pacienti sú aktuálne v stabilizovanom stave na infekčnom oddelení v martinskej nemocnici.

Na obavy ľudí po medializovaných informáciách reaguje Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa v súvislosti s podozrením na koronavírus v prípade dvoch pacientov. Nemocnica vyzýva na zachovanie pokoja a nešírenie paniky.

,,Priestory urgentného príjmu v našej nemocnici sú dôkladne vydenzifikované a dekontaminované, ambulancie urgentného príjmu sú preto plne k dispozícii pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Vďaka okamžitej reakcii a profesionalite našich kolegov na urgentnom príjme boli pacienti ihneď izolovaní ešte v prvej vstupnej čakárni, kde boli sami, a nedošlo preto k žiadnemu stretu s inými pacientmi," ozrejmuje Záteková a pridáva poďakovanie kolegom za rozvahu, promptné reakcie a profesionálne zvládnutie situácie.

Nemocnica zároveň ďakuje všetkým ostatným zložkám, najmä Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Žilina a hlavnému krajskému hygienikovi, ktorý prišiel okamžite situáciu monitorovať a usmerňovať osobne a Krajskému operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby Žilina a policajtom za reguláciu a usmernenie prítomných.

Keď sa muži prihlásili na žilinskom urgente, sťažovali sa na respiračné ťažkosti. ,,Uvedomujúc si dôležitosť prevencie, na zdravotné problémy upozornili už na letisku vo Frankfurte. Je pre nás nepochopiteľné, ako mohli príslušné zložky letiska pacientov nechať odcestovať na Slovensko. Muži autom zamierili rovno na urgentný príjem v Žiline. Naši zdravotníci okamžite postupovali podľa platných nariadení a hermeticky uzavreli čakáreň, preventívne oboch mužov izolovali od ostatných pacientov a zamestnancov, takže neprišli do kontaktu so žiadnym iným návštevníkom urgentného príjmu. Muži neboli uvedení do žiadnej z ambulancií ani hospitalizovaní. Návštevníkov a zamestnancov urgentného príjmu sme v rámci prevencie dôkladne vybavili ochrannými prostriedkami," opisuje celý postup Záteková. Ešte v ten večer boli muži prevezení do Martina.

,,Upozorňujeme, že ide predovšetkým o preventívne opatrenia, keďže ide len o podozrenie a koronavírus zatiaľ nebol potvrdený," zdôrazňuje hovorkyňa.

AKTUALIZOVANÉ: Dvaja pacienti, ktorí sa nachádzajú v martinskej nemocnici, sú v poriadku a výsledky s podozrením na koronavírus sú negatívne, pacienti ho nemajú. V nedeľnej relácii TA3 V politike to naznačil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), jeho slová potvrdila aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Katarína Kapustová. ,,Výsledky dvoch pacientov, hospitalizovaných v UNM s podozrením na koronavírus, sú negatívne a muži ho nemajú," uviedla hovorkyňa martinskej nemocnice.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM