Tomáš Batiz Rôzne Recept na dnes

Pani Marta (70) spomína s nostalgiou: Recepty z kapusty, ktoré zhltla minulosť

Práve počas vianočných sviatkoch sa s kapustou stretávame o niečo častejšie ako zvyčajne. V našej redakcii sme pre vás pripravili článok o jej histórii, ale aj rôznych liečivých účinkoch.

Ilustračný obrázok k článku Pani Marta (70) spomína s nostalgiou: Recepty z kapusty, ktoré zhltla minulosť
Zdroj: TASR

História kapusty sa na území Európy traduje približne už od 13. storočia. Pani Marta Mitrová z Demänovej si pamätá ešte na časy, keď príprava kapustových jedál bola úplne jednoduchá, na druhej strane ale bohato výživná. “Ešte pred rokmi, keď sa žilo tak trošku inak – chudobnejšie, tak sme zvykli naberať zo suda kapustovej vody, ku ktorej sa pridala kapusta, cibuľa, cesnak a huby a celé sa to iba zahustilo múkou,” vysvetľuje Mitrová z Demänovej.

Mitrová ďalej spomína aj na klasické varenie kapusty, ku ktorej sa pridalo iba trošku slaninky a zemiakov. “Jedlá boli síce jednoduché, ale bohaté na vitamíny a určite dostatočne výživné,” dodala.

Preferujte domácu

Podľa Martina Čupku, konzultanta pre optimálnu výživu, má kúpna kapusta podstatne menej vitamínov ako práve tá domáca. “Zlou správou je to, že kapusta, ktorú kupujeme v obchode má veľmi nízky obsah vitamínu C a ďalších dobrých látok.”

Okrem vysokého obsahu vitamínu C má kapusta veľmi dobré účinky aj na tráviacu sústavu. “Výhodou je to, že sme na ňu geneticky adaptovaní a zvyknutí. Určite by som vypichol dve také látky a to spomínaný vitamín C, ale aj probiotiká,” dodal Čupka.

Až stovky kilogramov

V minulosti bolo pre Liptov typické prifarbovanie kapusty cviklou. V niektorých rodinách veľkí gazdovia natlačili aj 100 kilogramov kapusty. “Z rozprávania starých mám vieme, že tlačenie kapusty bolo niečo v domácnostiach ako sviatok. Celá rodina si sadla za veľký stôl. Niektoré deti si poumývali nohy, aby potom v súdku tú kapustu tlačili, pretože vtedy neboli také súdky ako teraz,” poznamenala Zuzana Girášková, odborná učiteľka na Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši.

Liečivé účinky

Jednou z obľúbených liečivých účinkov proti reume je obviazanie kapustového listu okolo kolena, kde pri násobnom opakovaní mala bolesť ustúpiť. “Dobrou voľbou je aj varenie kapusty s rascou, ktorá pôsobí proti nadúvaniu,” skonštatoval Martin Čupka, konzultant pre optimálnu výživu.

Podeľte sa s nami o vaše recepty a skúsenosti s kapustou. Vaše odkazy nám posielajte na mail batiz@global24.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM