Ivana Milanová Rôzne Správy

Novinky na CykloKorytničke majú motivovať ľudí k aktívnemu oddychu

Motivovať rodiny s deťmi k aktívnemu oddychu a odhaľovaniu krás dolného Liptova má aj nová maketa železničky či pečiatky CykloKorytničky, ktoré si môžu záujemcovia odtlačiť do svojho denníka pri prechode touto náučno-relaxačnou trasou pre peších, bežcov a cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na CykloKorytničke majú motivovať ľudí k aktívnemu oddychu
Zdroj: ŽSK

Približne 23-kilometrová trať z Ružomberka do Korytnice vedie po ceste bývalej úzkorozchodnej železnice.

„Aj takýmto spôsobom chceme spropagovať CykloKorytničku. Leto je ten správny čas, aby dovolenkári osedlali bicykel a spoznali zákutia tohto malebného kraja a možno si tiež založili vlastný cyklo-denník s najazdenými kilometrami, ale aj spomienkami na krásne zážitky na Liptove,“ informovala vedúca oddelenia regionálnej politiky ružomberského mestského úradu Gabriela Demčáková.

Pečiatky sú k dispozícii v Informačnom centre v Ružomberku a v gastro prevádzkach na cyklochodníku. Stačí, aby záujemcovia oslovili obsluhujúci personál, ktorý im pečiatku poskytne. Na začiatok trasy na ulici Šoltésovej v južnej časti Ružomberka sa turisti dostanú raz do týždňa aj linkami Cyklo & Aqua busov. „Každú nedeľu počas leta Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Liptov organizuje aj cyklovýlety so sprievodcom.“ skonštatovala riaditeľka organizácie Darina Bartková

Trasa železnice a súčasnej CykloKorytničky vedie na hranici dvoch národných parkov – Nízke Tatry a Veľká Fatra, jej koniec je priamo v Kúpeľoch Korytnica. Popri trati je viacero informačných tabúl o histórii železnice, okolitej prírode či rôznych zaujímavostiach a tipoch na výlety. „Mostíky, potoky, skalné bralá aj doliny dodávajú CykloKorytničke atraktivitu a lákajú na bicykel malých aj veľkých,“ povedal vedúci oddelenia regionálnej politiky ružomberského mestského úradu Martin Hromada.

Úzkorozchodná železnička premávala na trase medzi Ružomberkom a Korytnicou takmer 68 rokov. Jej prevádzka bola ukončená v roku 1974 predovšetkým z ekonomických dôvodov. Okrem dobových prvkov na trase pripomína Korytničku hlavne autentický parný rušeň v parku pred železničnou stanicou.

Cyklokorytnička
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM