Tlačové správy

Naučte sa opticky zväčšiť miestnosť

Najčastejšie sa s problémom malých miestností stretnete v panelákoch, je to hlavne kvôli nízkym stropom, ktoré miestnosť robia ešte menšou. V prípade, že máte malú obývačku v starej bytovke s vysokými stropmi, nevyzerá až tak stiesnene.

Ilustračný obrázok k článku Naučte sa opticky zväčšiť miestnosť
Zdroj: TASR

Existuje však niekoľko trikov, vďaka ktorým môžete miestnosť, v našom prípade obývačku, opticky zväčšiť a dodať jej potrebný priestor, aby ste sa v nej cítili pohodlne. Ako začať?

Dodajte miestnosti svetlo

Skvelou inšpiráciou vám môže byť aj škandinávsky štýl – biele steny, svetlé podlahy, často sú aj podlahy biele. Ak sa vám to zdá príliš odvážne, pokojne si vyberte plávajúcu podlahu z dubu alebo krémové či béžový koberec. Škandinávci sú známi aj tým, že nepoužívajú vôbec záclony. Ak sa vám to zdá príliš odvážne, vytiahnite si svoje žalúzie a rolety a vpustite do miestnosti čo najviac svetla. Nezabúdajte ani na umelé osvetlenie a vyhnite sa tmavým farbám, ktoré miestnosť ešte viac zmenšia. A ako si vyberať sedačky a nábytok?

Nižší nábytok

Ak máte nižší strop a malú miestnosť, nemusíte vyberať sedačku iba v neutrálnych farbách. Ak máte zvyšok miestnosti v svetlých neutrálnych farbách, pokojne si môžete vybrať žltú, červenú či modrú pohovku. Dôležitejšie je, aby bolo nižšia, mala čisté línie a minimalistický dizajn. Lepšia je rovná pohovka ako mohutné sedačky v tvare U, ktoré sú určené do veľkých miestností. Aj zvyšný nábytok by ste mali vyberať v podobnom štýle a dizajne.

Dajte si pozor na detaily

Zabudnúť by ste nemali ani dekoráciu a detaily. Napríklad ak zbierate figúrky slonov a máte ich na poličke desiatky či stovky, robia miestnosť iba preplnenou. Vymeňte ich za jedného veľkého slona. Mali by ste sa snažiť mať v priestore umiestnených, čo najmenej predmetov. To isté platí aj o obrazoch, miesto desiatich menších obrazov, si dajte vyrobiť jeden veľký obraz na mieru, bude to vyzerať oveľa lepšie. Ešte jeden tip na záver – nebojte sa do obývačky umiestniť aj zrkadlá, ktoré priestoru dodajú potrebnú hĺbku.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM