Rôzne

Hrozná štatistika. Znečistenie zabilo v Európe tisícky ľudí

Správa organizácií Aliancia pre zdravie a životné prostredie, Svetový fond na ochranu prírody, Európska akčná sieť pre klímu a environmentálnej skupiny Sandbag ponúka až príliš smutné výsledky.

Na starom kontinente zomrelo v roku 2013 až 23-tisíc ľudí, pričom za ich úmrtím stojí znečistenie ovzdušia, ktoré zapríčinili uhoľné elektrárne na území Európskej únie. S informáciou prišla tlačová agentúra Belga, ktorá sa odvoláva na správu organizácií Aliancia pre zdravie a životné prostredie (HEAL), Svetový fond na ochranu prírody (WWF), Európska akčná sieť pre klímu (CAN) a skupiny Sandbag.

PREČÍTAJTE SI: Niektoré kúpaliská dostali od úradov stopku, iné zelenú. Kde sa (ne)okúpete?

Štatistika je o to zarážajúcejšia, že počet úmrtí je porovnateľný s tými, ktoré sa udiali na európskych cestách, kde pri autonehodách vyhaslo 26-tisíc životov. Výsledok prichádza po analýze dopadov pôsobenia uhoľných elektrární na životné prostredie, z 280, ktoré na území EÚ sú, poskytlo údaje 257.

V roku 2013 stúpli aj náklady na zdravotnú starostlivosť ľudí, ktorí prišli k chorobám vyplývajúcich zo znečisteného ovzdušia. Celková suma činí niečo cez 63 miliárd eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM