Tomáš Batiz Rôzne

Využite voľný čas na horách: TOP 5 turistických trás Liptova

Ak sa v Liptove vydáme na ktorúkoľvek svetovú stranu, narazíme na príťažlivú horskú krajinu, ktorá uspokojí každého vyznávača pešej turistiky. Výber jednotlivých turistických trás ktoré Vám ponúkame je dostatočne pestrý z hľadiska dĺžky, náročnosti i členitosti terénu.

Ilustračný obrázok k článku Využite voľný čas na horách: TOP 5 turistických trás Liptova
Zdroj: TASR

Liptov je vďaka svojej polohe obkolesený zo všetkých strán kopcami. Jednou z možných alternatív ako využiť voľný čas je práve dobrá turistická prechádza. Pripravili sme si pre vás tri zaujímavé trasy, ktoré potešia začiatočníkov, ale aj skúsenejších turistov.

Nízke Tatry

  • Na Poludnicu: Stredne náročná poldenná túra s pomerne strmým stúpaním a klesaním a jednoduchou orientáciou. Túra sa začína pri cintoríne na hornom konci obce Iľanovo. Veľkolepejší výhľad nás čaká o niekoľko metrov vyššie na vrch Poludnica (1 549 m). Takmer tisícmetrová výšková vzdialenosť od hladiny vodnej nádrže Liptovská Mara vzbudzuje dojem, že sa na tzv. liptovské more pozeráme z lietadla. V dolnej časti širokej zníženiny prejdeme popri chate Opalisko. Nad chatou vidieť strmú lyžiarsku zjazdovú trať, ktorá patrí k najťažším a najobávanejším na Slovensku.
  • Na Ďumbier z Liptovského Jána: Dĺžka trasy je predurčená pre letné obdobie, avšak dlhý úsek v Jánskej doline vedie po pohodlnej asfaltovej ceste, a tak ho možno absolvovať aj po súmraku. Chata gen. M. R. Štefánika poskytuje možnosť núdzového ubytovania a občerstvenia.
  • Na Krakovu hoľu: Stredne náročná poldenná túra s pomerne veľkým prevýšením. V masíve Krakovej hole často sťažuje orientáciu znížená viditeľnosť. Neodporúča sa opúšťať turistický chodník, pretože skalnatý reliéf skrýva mnoho nebezpečných nástrah.

Západné Tatry

  • Na Baranec zo Žiarskej doliny: Náročná vysokohorská túra so strmým a namáhavým výstupom na Baranec. Znížená viditeľnosť za nepriaznivého počasia sťažuje orientáciu na hrebeni medzi Barancom a Žiarskym sedlom. Od Žiarskej chaty, kde majú turisti možnosť občerstvenia a ubytovania, je túra veľmi pohodlná.
  • Na Ostrý Roháč: Náročná túra s prechodom v exponovanom skalnatom teréne s umelými istiacimi pomôckami. Vhodná len za dobrého počasia. Skupinám odporúčame využiť služby horského vodcu.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM