Tomáš Batiz Správy

Podtureň sa rozrastá: Počet obyvateľov sa za posledné roky viac ako zdvojnásobil

Obec Podtureň sa stáva domovom mnohých obyvateľov v Liptovskom Mikuláši. Skvelá poloha a dostupnosť za posledné roky už stihla presvedčiť viacerých.

Ilustračný obrázok k článku Podtureň sa rozrastá: Počet obyvateľov sa za posledné roky viac ako zdvojnásobil
Zdroj: orava-liptov.sk

Samospráva liptovskej obce Podtureň dlhodobo pociťuje pozitívny demografický vývoj. Počet obyvateľov sa v posledných rokoch viac ako zdvojnásobil, v súčasnosti tu žije vyše 1000 ľudí. Väčšina z nich sú mladé rodiny s deťmi.       

„Naše úsilie sme postavili na bytovej politike. Prvú bytovku v Podturni sme dali do užívania v roku 2002, v čase, keď tu žilo asi 400 ľudí. Dnes sa vekový priemer znižuje. Ešte v nedávnej minulosti, ak sa v obci narodilo jedno či dve deti ročne, považovali to za zázrak. V súčasnosti prírastok 15 až 20 novorodencov ročne nie je ničím výnimočným,“ uviedol starosta Marián Vojtík.

   

Prestavba Elánu   

Na neustále rastúci počet obyvateľov zareagovalo vedenie obce prestavbou bývalej športovej ubytovne Elán na polyfunkčný dom. Rekonštrukcia niekdajšieho Športhotela si z rozpočtu obce a rôznych dotácií vyžiadala takmer milión eur. Od októbra minulého roka využívajú nájomníci 13 nájomných bytov, už na budúci týždeň tu začne fungovať materská škola a postupne aj zdravotné stredisko.

Materská škola bude prínosm

V predškolskom veku žije v Podturni viac ako 100 detí. Rodičia ich doteraz museli voziť do materských škôl v okolitých mestách a obciach. „Škôlka bude veľkým prínosom,“ skonštatoval Vojtík s tým, že deti vo veku od troch do piatich rokov umiestnia v novej materskej škole v objekte. Predškoláci budú chodiť do Liptovského Jána.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM