Rastislav Búgel Rôzne

Neuveriteľne SMUTNÉ správy: Ľad je PREČ, Demänovská ľadová jaskyňa sa ROZTOPILA

Demänovská ľadová jaskyňa už nie je ľadová. Slovenský skvost sa po dvesto rokoch roztopil.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľne SMUTNÉ správy: Ľad je PREČ, Demänovská ľadová jaskyňa sa ROZTOPILA
Zdroj: Facebook.com/Michal Sabo • Progresívne Slovensko

Demänovská ľadová jaskyňa sa zmenila na nepoznanie. Už totiž nie je ľadová. Všetok ľad sa roztopil a jaskyňa tak stratila to, čím takmer dvesto rokov lákala návštevníkov. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

"Už len spomínať, bohužiaľ.“ komentoval situáciu pre portál správca Demänovskej ľadovej jaskyne Michal Lopčiansky.

Čo sa stalo?

Server pripomína, že ešte v roku 2013 siahal ľad po vrch zábradlia. O tri roky neskôr bol už len na úrovni chodníka. Ľad sa úplne vytratil za posledných 15 až 20 rokov.

„Akonáhle sa nevyskytujú chladné dlhotrvajúce zimy, jaskyňa sa nedostatočne prechladí. Keď aj napadne sneh, ten sa rýchlo roztopí, voda rýchlo kvapká do jaskyne a nestíha zamŕzať,“ povedal pre tvnoviny.sk Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň.

Rovnaká situácia nastáva pri čoraz častejších silných dažďoch. Čo by pomohlo? Množstvo stabilných mrazivých zím, ktoré by striedal mierny nástup jari.

Zmení názov?

„Všade vo svete jaskynný ľad v jaskyniach ubúda. Aj mnohé vyššie položené jaskyne v Alpách takisto zápasia s týmto problémom úbytkom ľadu,“ vysvetľuje Pavel Bella.

V hre je aj možnosť, že Demänovská ľadová jaskyňa bude musieť zmeniť názov. O tejto možnosti sa diskutuje, no možno sa vráti ku svojmu starému názvu Čierna.

Aj napriek strate ľadu jaskyňa láka turistov, ktorých teší napríklad nové osvetlenie. „Sintrové časti stále sú krásne. No a to, že sa zaľadnenie na jaskyni podpísalo, stále je vidieť a bude vidieť ešte dlhé roky,“ dodal Michal Lopčiansky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM