Tomáš Batiz Správy

Mikulášské VPS sa pripravujú na zimnú sezónu: Inovácie prebehli aj v garáži

Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Lipovský Mikuláš sa aj pripravujú na zimnú sezónu Pohotovosť bude trvať od 15. novembra do konca marca.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášské VPS sa pripravujú na zimnú sezónu: Inovácie prebehli aj v garáži
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa riaditeľa VPS Dušana Greša budú dispečeri v celodenných zmenách vyhodnocovať aktuálnu situáciu a nasadzovať techniku.

„K dispozícii máme 14 veľkých mechanizmov, štyri menšie mechanizmy a v prípade potreby vieme nasadiť približne 30 ľudí. Vodičov, strojníkov a dispečerov sme zaškolili priamo v teréne, čo znamená, že sme si fyzicky prešli cesty a chodníky, o ktoré sa budú starať,“ povedal.

Všetka technika v teréne bude mať GPS systém, ktorý dispečerovi v počítači alebo v telefóne ukáže, kde sa stroj nachádza, či posýpa, prípadne odhŕňa sneh. „V skladoch pod strechou máme na posyp nachystaných 60 ton chemického a 200 ton inertného materiálu. To znamená, že materiál nám nenavlhne a následne nezamrzne,“ informoval riaditeľ VPS.

Predsezónnymi novinkami sú nová radlica na Tatru a dovybavenie traktorov nastaviteľnými radlicami. „V prípade väčšieho množstva snehu ho budeme odvážať na vybraté plochy, ktoré máme schválené vodohospodármi. Ak by bolo snehu naozaj veľa, máme dohodnutú výpomoc od rôznych organizácií, ktoré pôsobia na území mesta. Ručné dočisťovanie využijeme na priechodoch, pri autobusových zastávkach či pri kanalizačných vpustiach,“ upozornil Grešo.

Počas zimnej sezóny 2019/2020 sa VPS budú starať o približne 90 kilometrov ciest a 75 kilometrov chodníkov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM