Tomáš Batiz Správy

Informácie pre liptovských bežkárov: Pozrite si zoznam trás a ich aktuálny stav, FOTO

Bežeckému lyžovaniu na Liptove sa blízka na lepšie časy. Liptáci spoločne pripravili novú mapu bežeckého lyžovania s dvadsiatimi trasami v rôznych lokalitách regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Informácie pre liptovských bežkárov: Pozrite si zoznam trás a ich aktuálny stav, FOTO
Zdroj: Region Liptov

Liptov je v zime známy a navštevovaný najmä vďaka viacerými lyžiarskym strediskám. Liptov však má i lokality, kde sú vhodné podmienky aj pre bežecké lyžovanie. Po predvianočnom a vianočnom oteplení sa podmienky s prírodným snehom zlepšili a sneženie umožnilo obnovenie trás. „Na túto zimnú sezónu sa nám podarilo spracovať novú bezplatnú mapu bežeckých trás na Liptove. Dostupná je v ubytovacích zariadeniach aj v infocentrách po Liptove. Zahŕňa až dvadsať trás po celom regióne. Stačí, keď si bežkári pri dobrých snehových podmienkach, vyberú pre nich vhodnú trasu," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Ján Blcháč.

Momentálne je prístupných a upravených päť trás. O ich aktuálnom stave sa viac dočítate TU.

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu sedem trás v Západných Tatrách, štyri bežecké trasy ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až osem trás je dostupných v Nízkych Tatrách. Trasy sú voľne prístupné a starajú sa o ne zväčša bežecké kluby a obce, ktoré majú trasy vo svojom katastri. „Na úpravu sú využívané skútre a v tradičných lyžiarskych strediskách používajú k úprave aj snežné pásové vozidlá. V bežeckom sprievodcovi nájdu lyžiari okrem ponuky trás aj dôležité telefónne čísla, ktoré v prípade problémov v horách určite ocenia, ale aj kontakty na požičovne výstroja na bežecké lyžovanie,“ Mikulaš24 o tom informovala Katarína Šarafínová.

Podľa Dariny Bartkovej z Regionu Liptov, najdlhšou z liptovských bežeckých trás je trasa na severnej strane Liptovského Mikuláša s dĺžkou 10,7 kilometra v lokalite Háj – obec Smrečany – Dolinky – obec Žiar, so stúpaním 168 metrov a klesaním 192 metrov. Stredne zdatní bežkári si môžu pri Ružomberku odskúšať takmer päť kilometrov dlhú trasu. „Táto trasa spája, najmä zjazdovými lyžiarmi obľúbenú, Hrabovskú dolinu s ešte stále málo objavenou Čutkovskou dolinou. Najväčšie prevýšenie dosahuje trasa Hrabovo – Vlkolínske lúky. Deťom by mohla vyhovovať nenáročná trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

FOTO: Bežkovanie na Liptove
3
Galéria
Zdroj: Region Liptov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM