Tomáš Batiz Kultúra

Festival v Mikuláši: Poodhalí tému pestrosti a spolupatričnosti

Témou 12. ročníka Filmového festivalu inakosti, ktorý bude koncom týždňa hostiť kultúrne centrum Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši, je pestrosť a spolupatričnosť.

Ilustračný obrázok k článku Festival v Mikuláši: Poodhalí tému pestrosti a spolupatričnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Na festivale, ktorý sa venuje špecifickým príbehom, témam a problémom LGBTI komunity, bude pre divákov od štvrtka 22. do nedele 25. novembra pripravených osem filmov a tri sprievodné podujatia. TASR informoval Róbert Repka z kultúrneho centra.

„Tentoraz je cieľom filmovej prehliadky upozorniť na to, že len spoločnosť, ktorej hodnotou je chrániť rôznorodosť, vie vytvoriť podmienky pre dôstojný život každého jednotlivca. Okrem toho chce Iniciatíva Inakosť, ktorá festival organizuje, poukázať na to, že LGBTI komunitu tvoria rôznorodí ľudia, z ktorých každý má vlastný príbeh a osud,“ priblížil Repka.

Program otvorí vernisáž dokumentárnej fotografky Doroty Holubovej, ktorá v roku 2016 vyhrala prvé miesto Slovak Press Photo v kategóriách portrét a každodenný život. Festival bude pokračovať filmom Axolotl Overkill od nemeckej režisérky Helene Hegemannovej, Thelma od nórskeho režiséra Joachima Triera či životopisnou drámou Tom of Finland od Doma Karukoského. „Iba na liptovskomiku­lášskom festivale budú mať diváci možnosť vidieť britský film Na konci sveta, ktorý natočil Francis Lee,“ dodal.

Súčasťou sprievodného programu bude koncert umelca Tomáša Moravanského či predstavenie s názvom Dotyk v prevedení nezávislého zoskupenia súčasného tanca s názvom MimoOs.

Diera do sveta je kultúrne centrum v Liptovskom Mikuláši, ktoré v roku 2014 založili a otvorili Jana Mikuš Hanzelová, Ján Mikuš a Helena Hajková. Cieľom priestoru je vytvoriť zázemie pre nezávislú, alternatívnu a menšinovú kultúru, no tiež pre verejné stretávanie sa, kolektívne vzdelávanie a kultiváciu.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM