Správy

Obnova secesného skvostu ide podľa plánu: Práce majú byť hotové o rok

Na jednej z najvýznamnejších žilinských stavieb, secesnom Rosenfeldovom paláci, už dlhšie prebiehajú rekonštrukčné práce. A ako informovala radnica, pokračujú podľa plánu. Ukončené by mali byť o rok.

Ilustračný obrázok k článku Obnova secesného skvostu ide podľa plánu: Práce majú byť hotové o rok
Zdroj: Dnes24.sk

Od júna prebiehajúca rekonštrukcia najvýznamnejšej secesnej budovy v Žiline – Rosenfeldovho paláca, pokračuje podľa plánu. „Predpokladaný termín ukončenia rekonštrukčných prác je naplánovaný na apríl 2016. Mesto dlhodobo plánovalo rekonštrukciu tejto pamiatky, no hlavnou prekážkou bol nedostatok finančných prostriedkov. Vedeniu mesta sa podarilo na rekonštrukciu získať prostriedky z fondov Európskej únie, a to vo výške viac ako tri milióny eur,“ informoval Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

Dodal, že rekonštrukcia paláca je riešená prostredníctvom projektov z dvoch rôznych zdrojov, Regionálny operačný program a Nórske fondy. Celkové schválené výdavky v rámci Regionálneho operačného programu sú 2 489 770,50 eur a v rámci Nórskych fondov 695 204 eur.

„Teší ma, že sa primátorovi Igorovi Chomovi podarilo zrealizovať dlho plánovanú rekonštrukciu tejto jedinečnej secesnej pamiatky. Rosenfeldovmu palácu tak môžeme opäť prinavrátiť stratený lesk,“ povedal v stredu (22.7.) viceprimátor Patrik Groma, počas obhliadky stavby.

Rosenfeldov palác je významnou architektonickou pamiatkou v Žiline, postavená v roku 1907 ako zmenšená napodobenina viedenského zámku Belveder. V roku 2009 bol palác vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V minulosti tu sídlila Žilinská obchodná banka, neskôr slúžil ako Pioniersky dom, potom Okresný dom pionierov a mládeže a naposledy ho využívalo Centrum voľného času Spektrum. Rosenfeldov palác je od roku 2011 pre verejnosť uzavretý, a to pre nevyhovujúci technický stav budovy.

Foto: mesto Žilina

Obnova secesného skvostu ide podľa plánu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM