Adela Fruckova Rôzne

Nádhera vyčarovaná prírodou: 25 FOTOdôkazov, že Vrátna dolina je jednoducho úžasná

V srdci Malej Fatry sa nachádza Vrátna dolina, známe stredisko cestovného ruchu, s priemernou špičkovou návštevnostou 2800 ľudí. Vybrali sme pre vás 20 fotografií z produkcie backcountry.sk, pri ktorých si uvedomíte, že Žilina má vo svojom okolí nádhernú prírodu a právom môže byť na ňu hrdá.

Ilustračný obrázok k článku Nádhera vyčarovaná prírodou: 25 FOTOdôkazov, že Vrátna dolina je jednoducho úžasná
Zdroj: backcountry.sk

Aj chalani Paľo Kupčák a Mišo Deják, ktorí vytvorili fotostránku backcountry.sk, milujú Vrátnu. Je predsa úžasné, že takú nádhernú prírodu máme „za prahom Žiliny“. Stránka pôvodne vznikla len ako úschovňa fotografií. „Nechcelo sa nám zakaždým posielať fotografie mailom a tak sme vytvorili backcountry.sk. Ide o komunitný projekt venovaný hlavne pár kámošom, s ktorými pravidelne navštevujeme Vrátnu dolinu,“ hovorí jeden z tvorcov Paľo Kupčák. My sme pre Vás vybrali tie najkrajšie fotokúsky, cez ktoré nazrete cez objektív týchto milovníkov slovenskej prírody.

Územie Vratnej doliny patrí k najprístupnejším, najnavštevova­nejším, najkrajším a napočudovanie, pri priemernej letnej špičkovej návštevnosti v rokoch 1976–1998 cca 1400 ľudí za deň, v porovnaní s podobne prístupnými a navštevovanými rezerváciami, ešte relatívne zachovalým rezerváciám.

Nádherné výhľady z hrebeňa

Geografická poloha územia, ktorá umožňuje nevšedné výhľady na okolité pohoria, akými sú Martinské hole, Kremnické vrchy, Veľká Fatra, Nízke a Vysoké Tatry, Oravská Magura, Kysucké Beskydy, Javorníky a Strážovské vrchy pestrý reliéf hrebeňových partii a vhodná konfigurácia terénu, ako výsledok druhohorných komplexov sedimentov so svahmi pre náročných lyžiarov, vyznávajúcich pohyb v prirodzenom neupravenom teréne, skialpinistov a extrémnych lyžiarov so zjazdnosťou svahov do sklonu 130 %.

Unikát Slovenska na prahu Žiliny

Priaznivá nadmorská výška od 750 m.n.m. – 1709 m.n.m. umožnila vývoj atraktívnych a turisticky vyhľadávaných vegetačných pásiem, od zmiešaného lesa, cez horské lúky s ostovčekmi spoločenstva buka, jedle, smreku, brezy a kosodreviny, až po kosodrevinové pásmo so skalnými útvarmi a reliktami alpínskeho stupňa. Nachádza sa tu 7 z 9-tich vegetačných pásiem Slovenska.

Dvadsaťpäť fotodôkazov, vďaka ktorým sa presvedčíte, že príroda vo Vrátnej doline je jednoducho úžasná, nájdete v priloženej galérii.

Vrátna dolina je jednoducho nádherná: 20 fotiek, ktoré vás dostanú
25
Galéria
Zdroj: backcountry.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM