Jozef Legéň Rôzne

MHD mení akustické hlásenia vo vozidlách: Cestujúci sú neraz prekvapení

Pôvodné zastarané hlásenia pre cestujúcich vo vozidlách MHD v Žiline sa stávajú už minulosťou. Nové hlásenia na linkách MHD ponúknu cestujúcim lepšiu informovanosť ale aj prekvapivou zmenou v názve zastávky.

Ilustračný obrázok k článku MHD mení akustické hlásenia vo vozidlách: Cestujúci sú neraz prekvapení
Foto: Iveta Hrabovská

Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. mení akustické hlásenia zastávok aj ostatných prevádzkových hlásení vo svojich vozidlách. Už od 6. mája 2013 sa novými hláseniami postupne nahrádzajú staré hlásenia, ktoré boli používané od druhej polovice deväťdesiatych rokov až do tohto roku v nezmenenej podobe. Výnimku tvorili iba hlásenia nových zastávok, ktoré pribúdali pri zmene trasovania jednotlivých liniek. Najzaujímavejšou zmenou v hláseniach zastávok, ktorá vyvoláva prekvapenie mnohých cestujúcich, je opravená výslovnosť zastávky Spanyolova na „Špaňolova“.

„Pôvodné hlásenia boli nahrávané v Dopravnom podniku mesta Žiliny s.r.o. (DPMŽ) a hlas im prepožičala jedna zo zamestnankýň DPMŽ. Novým hláseniam prepožičala hlas moderátorka jedného žilinského rádia, v ktorého štúdiu boli hlásenia nahrávané. Okrem samotného hlasu sa zmenil aj zvuk, resp. gong ohlasujúci vjazd vozidla do zastávky. Pridané boli aj „servisné“ hlásenia, ktoré upozorňujú cestujúcich na vzniknutú mimoriadnu situáciu, ako je napr. dopravná nehoda, porucha vozidla alebo výpadok trakčnej energie,“ informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Ako prvé boli týmito hláseniami vybavené najnovšie vozidlá vozidlového parku DPMŽ – „nízkopodlahové“ trolejbusy. Obsluha a modifikácia informačného systému týchto vozidiel je vzhľadom na najnovšiu generáciu zariadení, ktorými sú nové trolejbusy vybavené, najľahšia a najrýchlejšia. O týždeň nato pribudli nové hlásenia aj vo vozidlách, ktorých akustické zariadenia pochádzajú zo staršej generácie. V súčasnosti sa postupne pridávajú aj vozidlá, ktorých akustické zariadenia pochádzajú z druhej polovice deväťdesiatych rokov, čo potvrdzuje aj nižšia kvalita prehrávaných hlásení.

Spanyolova alebo Špaňolova?

Najzaujímavejšou zmenou v hláseniach zastávok, ktorá vyvoláva prekvapenie mnohých cestujúcich, je opravená výslovnosť zastávky Spanyolova pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina. Správna výslovnosť priezviska významného žilinského lekára a zakladateľa očnej nemocnice je Vojtech „Špaňol“ (píše sa Spanyol), na čo upozorňovali viacerí historici aj starší Žilinčania. Preto sa ulica a zastávka pomenovaná po ňom má správne vyslovovať: Vojtecha „Špaňola“ alebo „Špaňolova“.

Samotná podnik aj mesto veria, že tieto nové a moderné hlásenia vo vozidlách DPMŽ budú cestujúcimi, či už domácimi alebo návštevníkmi nášho mesta, prijaté pozitívne a že splnia svoj účel pri cestovaní v MHD Žilina.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM