Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Mesto nemyslí na psíčkarov, tvrdí Žilinčanka Katka (42): Čo na to radnica?

Podľa našej čitateľky chýbajú psíčkarom v žilinkých uliciach odpadkové koše na psie výkaly. Pýtali sme sa mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto nemyslí na psíčkarov, tvrdí Žilinčanka Katka (42): Čo na to radnica?
Zdroj: Dnes24.sk

V Žiline je momentálne zaevidovaných vyše 4000 psíkov. Povinnosťou každého majiteľa je pri venčení upratať odpad po svojom psom miláčikovi. Kam však odhodiť zozbierané výkaly? Je to v našom meste problém?

Podľa našej čitateľky Kataríny (42) na žilinských sídliskách i v parkoch chýbajú špeciálne smetné nádoby s vreckami určenými na zbieranie psích exkrementov. „Tiež mi prekáža zápach šíriaci sa z otvorených smetných nádob, do ktorých psíčkari odpad po psoch vyhadzujú. Ten cítiť najmä v horúčavách. Sama som majiteľkou psa a uvítala by som kvôli hygiene rozmiestnenie nádob, ktoré by boli uzatvárateľné,“ vysvetľuje. „Viackrát denne chodím so svojím psom na prechádzky po Vlčinciach a v niektorých častiach je tých košov žalostne málo,“ uzatvára.

Ako uviedol vedúci Odboru tlačového a zahraničných vecí Mesta Žilina Pavol Čorba, mesto nerozmiestňuje nádoby, ktoré by boli špeciálne určené na psie exkrementy. „Psí exkrement je zaradený ako ostatný odpad a môže teda byť vhodený do ktorejkoľvek nádoby, ktorá je určená na zmesový komunálny odpad. Smetných nádob bolo od začiatku roka v meste doplnených vyše 30, ďalších 60 bolo vymenených. V rámci mesta je rozmiestnených viac ako 700 malých smetných nádob určených na zmesový komunálny odpad. Cena jednej nádoby je približne 50 eur,“ uviedol Čorba.

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 3/2011 o chove, vodení a držaní psov na území mesta Žilina je osoba, ktorá vedie psa povinná bezodkladne odstrániť výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo a uložiť ich na určené miesto. „Určeným miestom je nádoba na komunálny odpad, nádoba na uličné smeti, prípadne špeciálna označená nádoba určená na výkaly psov,“ ustanovuje VZN.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Označený odpadkový kôš na Solinkách
Označený odpadkový kôš na Solinkách - Takto značené odpadkové koše majú na Solinkách upozorniť psíčkarov, že je možné do nich vhodiť zozbierané psie exkrementy. / Zdroj: Peter Cibulka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM