Soňa Vanovčanová Kultúra

Januárová zábava je v plnom prúde: V Žiline ponúka tieto akcie

Prvý mesiac nového roka sa nám poriadne rozbehol. Pozrite, čo zaujímavé môžeme počas najbližších dní po práci zažiť.

Ilustračný obrázok k článku Januárová zábava je v plnom prúde: V Žiline ponúka tieto akcie
Zdroj: TASR

Kino

Utorok, 15. januára, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Záhada Silver Lake
Po znamenitom metahorore Neutečieš sa osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogénny výlet po Los Angeles: jeho meandrujúci neonoir Záhada Silver Lake sa točí okolo tridsaťtriročného Sama, ktorý sa po zmiznutí svojej záhadnej susedky Sarah púšťa do surreálneho pátrania, aby dekódoval tajomstvá, škandály a konšpirácie ukrývajúce sa v hlbinách Mesta anjelov. Hypnotický a zábavný triler bezmála lynchovského razenia poháňa tak ústredná obsedantná figúra, ako aj vycibrený soundtrack, dejové zvraty a nespočetné popkultúrne referencie, z čoho sa napokon skladá tajná história L. A. Film, ktorý je zároveň subverzívnou hračkou i netradičnou poctou ére klasického Hollywoodu.

Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – David Robert Mitchell / USA / 2018 / 139 min / české titulky

Divadelné predstavenie

Utorok, 15. januára, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Kamene vo vreckách
Keď Hollywood obsadí írsky vidiek, konflikt kultúr medzi arogantným štábom, hercami a domácimi komparzistami je neodvratný a neodvratne zábavný.

Celý príbeh prebúdzajú k životu dvaja talentovaní herci, ktorí predstavujú 13 postáv na pľaci filmovej produkcie „Tichého údolia“: od dvoch drzých írskych chalanov, odhodlaných stať sa veľkými filmovými aktérmi, cez hollywoodsku hviezdu, ktorej írskemu prízvuku chýba ešte dosť veľa k dokonalosti.

Tragikomédia Marie Jones rozpráva na prvý pohľad banálny príbeh. Charlie a Jake, dvaja komparzisti veľkej hollywoodskej produkcie sa rozhodnú ísť za svojím snom a nakrútiť vlastný film. Bez happyendu a milostnej zápletky, ale pravdivý a s veľkým množstvom kráv v obsadení. Ako poctu Seanovi, ktorý vybočil z cesty a skončil svoj život s kameňmi vo vreckách.

Premietanie scandi 2019

Streda, 16. januára, o 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Woman at War (r. Benedikt Erlingsson, 2018)
Je lepšou metódou, ako zachrániť svet, sabotáž stožiarov vysokého napätia alebo adoptovanie ukrajinskej siroty? Túto otázku rieši svojrázna „zenová teroristka“ v šťavnatom a ironickom filme Benedikta Erlingssona. Päťdesiatnička Halla je učiteľka a zbormajsterka žijúca zdanlivo usporiadaným spôsobom života. Tvrdá a nekompromisná žena vedie súkromnú vojnu s priemyselnými gigantmi, ktoré ničia islandskú krajinu. Ako prispieť svojím dielom k tomu, aby nenastala ekologická a sociálna katastrofa?

Milovníci severskej kinematografie sa môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie Scandi, ktorá prinesie aj tento rok výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska.
V Rosenfeldovom paláci sa zameriame na islandského režiséra Benedikta Erlingssona, od ktorého uvedieme dva celovečerné snímky.

Koncert

Štvrtok, 17. januára, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Cinema String Trio
Formácia huslistu, huslistky a akordeonistky, ktorí našli vyjadrenie svojich pocitov a nálad prostredníctvom tónov v krásnych, clivých či romantických melódiach talianskych autorov hudby písanej pre film (Ennio Moriccone, Astor Piazzolla, Henry Mancini) Hudba z filmov: Vtedy na západe, Chobotnica, Ružový panter, Vtáky v tŕní a mnohé ďalšie melódie si vypočujete v podaní Júliusa Šošku, Andrey Tkáčovej a Marini Lazič.

Koncert

Štvrtok, 17. januára, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Talent Transport
Klavír, bicie a basa. Talent Transport na zimomriavky viac nepotrebujú. Kapelu tvorí trio Vladislav „Slnko“ Šarišský (klávesy, vokál), Filip Hittrich (basgitara) a Marián Slávka (bicie). Skúsení hudobníci majú za sebou účinkovanie v niekoľkých známych a úspešných hudobných zoskupeniach ako Hrana, Jana Kirschner, IMT Smile či Sounds Like This. Spoločné skladby tria sú fúziou jazzu, vážnej hudby a popu, ktorú interne označujú ako „hudbu humánnu“.
Ich tvorba nesie odkaz Mareka Brezovského a Deža Ursinyho, no napriek tomu sú Talent Transport ťažko uchopiteľní. Originálni v umeleckom aj verbálnom prejave, ktorý vždy nesie dávky miernej (seba)irónie. Čo je však najcennejšie, nechávajú za seba hovoriť predovšetkým svoju hudbu.

Divadelné predstavenie

Utorok, 15. januára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Anna Franková
Anna Franková si svoj denník začala písať v trinástich rokoch a písala ho celé dva roky, ktoré strávila v úkryte spolu s ďalšími siedmimi spolubývajúcimi. Denník Anny Frankovej veľmi presne a jednoducho odhaľuje pocity, strasti, slasti i bolesti dospievania a bez pátosu vykresľuje tragédiu vojny, tragédiu človeka zbaveného primárnej dôstojnosti a človeka v úplnej spoločenskej izolácii.
Prirodzená intímna výpoveď dospievajúceho dievčaťa by sa mala stať účinnou zbraňou proti narastajúcej xenofóbii, nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu.

Divadelné predstavenie

Štvrtok, 17. januára, o 19.00 hod., Štúdio Mestského divadla

Ilúzie
Ivan Vyrypajev patrí medzi neprehliadnuteľných súčasných dramatikov na ruskej aj európskej scéne. Po úspechu hry Opití uvádzame jeho ďalší výnimočný text Ilúzie. Každou svojou hrou hľadá Ivan Vyrypajev nový spôsob komunikácie medzi javiskom a hľadiskom, nový vzťah herca a diváka. To obzvlášť platí pre hru Ilúzie, ktorú autor označil ako komédiu. Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktorí sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Realita sa prelína s ilúziami.
Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre? Predsa len musí byť niečo stále, pretože odkiaľ by sa potom vzala nestálosť?

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM