Zuzana Vajayová Rôzne

Gladiátor oslávili tento rok 20tku

Písal sa rok 1991, keď nitrianska pätica Gladiátor dostáva ponuku na nahratie prvého albumu, ktorý vyšiel o rok neskôr pod názvom Designation, z ktorého ešte v ten istý rok úspešne odprezentovala videoklip k skladbe Profitable Losses.

Toto bol v podstate len zlomok z dodnes trvajúceho úspechu borcov z Alekšiniec. Viac nám o samotnej minulosti, ale aj o plánoch do budúcnosti porozprával pred koncertom na tohtoročnom štrnástom rockovom zábere samotný Miko.

Počul som, že si tak trochu spätý s Oravou. Čo je na tom pravdy? Je to naozaj tak, pretože mamina pochádza zo Zakamenného. Okrem toho som tu trávil ako dieťa takmer každé prázdniny. Veľmi dobre poznám napríklad Lokcu a Oravský Podzámok, ktoré mi v detstve prirástli k srdcu, nehovoriac samozrejme o mnohých iných miestach na Orave.

**Tento rok oslavujete dvadsiate výročie vašej existencie na našej hudobnej scéne. Akých bolo tých dvadsať rokov? ** Uplynulých dvadsať rokov bolo predovšetkým veľmi bohatých. Bohatých na skúsenosti, zážitky a veľké množstvo ľudí, ktorých sme počas tohto obdobia spoznali.

Aký je to pocit, keď sa chlapec z dediny zrazu vidí na obrazovkách zahraničných televíznych staníc, ako sú VIVA, MTV a MCM? Priznám sa, že som tomu ani nemohol uveriť. MTV v tom čase robila prieskum hudby, ktorá sa hrala vo východnom bloku Európy. No a z toho veľkého množstva kapiel vybrali práve nás. Začo sme dodnes vďační, pretože nám to otvorilo dvere do Nemecka, Francúzska a do mnohých ďalších krajín. Kde by sme sa možno bez tejto príležitosti nedostali.

Spomenieš si ešte na váš prvý koncert? Jasné. Bolo to u nás v dedine na ihrisku. Všetci boli zvedaví nato, čo to majú v dedine za kapelu V tom čase sme hrávali prevažne prevzaté veci. Síce sme pokazili všetko čo sa dalo, ale všetci nám to odpustili. (smiech)

**Váš aktuálny album Hlavu maj hore obsahuje duet s Darou Rolins. Ako došlo k tejto spolupráci? ** Giorgio priniesol pesničku a začali sme uvažovať o ženskom hlase, ktorý by sa tam hodil a napadla nás Dara, s ktorou sme veľmi dobrí kamaráti. No a tak som jej zavolal, ona súhlasila a pesnička bola na svete. (smiech)

Tvoj sólový album Dynamax vyšiel v roku 2003. Nechystáš pokračovanie? Druhý sólový album zatiaľ nechystám, aj keď vylúčené to nie je. V tomto prípade išlo skôr o moju osobnú výpoveď prostredníctvom hudby mimo Gladiátoru, čo si myslím, že sa mi aj podarilo.

Neodmysliteľnou súčasťou histórie vašej kapely je permanentná podpora jednej z koaličných parlamentných strán. Neobávaš sa toho, že by vám to, ako kapele mohlo uškodiť? Vôbec nie. Ono je to o názore, za ktorý sa nehanbíme, pretože všetci v kapele sme pravicovo orientovaní. No a SDKU–DS je strana, ktorej programové smerovanie je nám blízke. A nikomu inému, by sme v rámci predvolebnej kampane hrať nešli.

**Na zábere hráte v podstate druhýkrát. Čo očakávaš od dnešného koncertu? ** V prvom rade by som rád vyjadril obdiv organizátorom za to, že sa tak dlho aj napriek neľahkej situácií, ktorá okolo festivalov vládne držia. Vždy, keď môžeme radi na tento festival prídeme. No a čo sa týka môjho očakávania pred dnešným koncertom, dúfam, že sa všetci budú baviť. (smiech)

Autor: Boris Hrudál

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM