Soňa Vanovčanová Kultúra Rôzne Správy

Európska noc výskumníkov v Žiline: Aha, čo všetko nás čaká!

V Žiline sa uskutoční dvanásty ročník festivalu vedy Európska noc výskumníkov. Na svoje si vraj prádu nielen deti. Pozrite si program.

Ilustračný obrázok k článku Európska noc výskumníkov v Žiline: Aha, čo všetko nás čaká!
11
Galéria
Zdroj: OZ SOVVA

Aj tento rok sa posledný septembrový piatok, 28.9.2018, Žilina pridáva k stovkám miest v 30 európskych krajinách, aby ukázali malým aj veľkým, že veda v žiadnom prípade nie je nuda. Podujatie Európska noc výskumníkov zasvätí návštevníkov nielen do tajov vedy, ale najmä ukáže, že malý výskumník drieme v každom z nás. Informovala o tom PR manažérka podujatia Miroslava Ingrová.

Európska noc výskumníkov prinesie vedu a výskum bližšie k širokej verejnosti, a to v piatich mestách po celom Slovensku. Okrem Bratislavy, Popradu, Banskej Bystrice a Košíc, medzi nimi opäť nebude chýbať ani Žilina. „Minulý rok si prišlo inovácie, vedecké objavy či rôzne prednášky našich slovenských vedcov pozrieť až 36 000 Žilinčanov. Podujatie je určené žiakom základných i stredných škôl, ale aj ich rodičom, ako aj všetkým nadšencom vedy. Vstup na podujatie je pre všetkých návštevníkov voľný“ zhodnotila Ingrová.

Zdroj: OZ SOVVA

Aj tento rok sa podujatie uskutoční v priestoroch ná­kupného centra Aupark Shopping Center, kde návštevníci nájdu 26 vedeckých stánkov. „V nich sa dozvedia, ako fungujú najnovšie vynálezy študentov Žilinskej univerzity, napríklad elektrická štvorkolka, dron, ktorý doručuje zásielky, či roboty, ktoré dokážu rozoznávať ľudskú tvár a reagovať na pohyb či hlasové povely človeka,“ doplnila PR manažérka. Okrem iného sa podľa nej dozvedia, ako poskytnúť prvú pomoc aj s pomocou defibrilátora a zalietajú si na simulátore bezpilotných prostriedkov. Zistia tiež, v akej miestnosti sa nám najlepšie pracuje, či ako sa riadi vlak. Navyše, veľkí aj malí návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu kriminalistu – odobrať odtlačky prstov, zaistiť stopu obuvi či zastrieľať si zo špeciálnej laserovej vzduchovky. „Od 9.00 hod. ráno až do 21.00 hod. večer budú na zvedavé otázky návštevníkov odpovedať vyučujúci i študenti zo Žilinskej univerzity a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Martine. Predstavia sa aj inovatívne firmy z nášho regiónu,“ uviedla Miroslava Ingrová.

„V každom z nás sa skrýva malý zvedavec, ktorý túži objavovať svet, preto je mottom tohto ročníka vedecko-popularizačného festivalu „Výskumníci v nás“. Chceme návštevníkom ukázať, že každý z nás je vo svojej podstate vedcom a nezáleží na tom, či máme na sebe biely plášť a po ruke špeciálne vybavenie. Základným nástrojom vedca je totiž len jeho zvedavosť a chuť objavovať nepoznané,“ vysvetľuje Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), ktorá podujatie u nás organizuje.

Okrem vedeckých stánkov si aj tento rok budú môcť návštevníci vypočuť 3 zaujímavé prednášky, ktoré budú o 11.30, 13.30 a 14.30 hod. v Panta Rhei. Okrem iného sa dozviete, ako si postaviť autonómneho robota a zapojiť sa s ním do súťaže RoboRAVE, ako fungujú bezkontaktné platobné karty, či ako sa najlepšie naučíte cudzí jazyk. Viac informácií o jednotlivých prednáškach a vedeckých stánkoch, ako aj kompletný program podujatia nájdete TU

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM