Správy

Dopravné značenie na týchto cyklotrasách obnovili: Novinkou pre Žilinčanov sú cyklo držiaky

Milovníci cyklistiky a všetci, čo našim mestom radi jazdia na bicykli, sa určite potešia. Počas letných prázdnin prebehla obnova dopravného značenia na cyklotrasách a cyklistických priechodoch. Žilinčania však môžu využívať aj jednu novinku.

Ilustračný obrázok k článku Dopravné značenie na týchto cyklotrasách obnovili: Novinkou pre Žilinčanov sú cyklo držiaky
Zdroj: TASR

Počas letných prázdnin prebehla na existujúcich cyklotrasách a všetkých cyklistických priechodoch obnova dopravného značenia, ktoré pozostáva z plných čiar, prerušovaných čiar, smerových znakov a piktogramov. Celková dĺžka obnovených cyklotrás je približne 4 kilometre.

„V júli sa obnovilo dopravné značenie cyklotrás: H4 (Kysucká cesta – Budatín), H2 (Ulica Antona Bernoláka/Bulvár), H3 (Ulica republiky – Predmestská – Hlboká – Nanterská – Karpatská), V10 (Ulica sv. Cyrila a Metoda) a taktiež všetky cyklistické priechody, najmä na kruhových objazdoch na Ulici vysokoškolákov, ktoré sú súčasťou cyklistickej trasy H23,“ informoval Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

Ako dodal, na Hlbokej ceste sa zároveň vyznačil aj staronový úsek cyklotrasy H3. V tomto vyše 100 metrovom úseku prebehla rekonštrukcia vodorovného dopravného značenia. „Cyklisti, tak po novom budú v tejto jednosmernej komunikácii vedení v protismere po vyhradenom pruhu pre cyklistov s povolením protismerného prejazdu a v opačnom smere, teda v smere jazdy budú jazdiť spoločne s motorovými vozidlami. Cyklisti jazdiaci po cyklotrase v protismere už nebudú vystavení riziku možného stretu s motorovými vozidlami v mieste križovania Hlbokej cesty a Ulice J. Kráľa tak, ako to bolo doteraz. Tieto opatrenia boli financované z rozpočtu mesta,“ doplnil Čorba.

V auguste, v rámci projektu Na bicykli mestom, na najfrekventova­nejších cyklistických priechodoch pribudli aj cyklistické držiaky. „Nožné aj ručné cyklodržiaky slúžia cyklistom prechádzajúcim cez cyklistický priechod ako opora pri čakaní na vhodný moment prejazdu priechodom bez nutnosti zosadnúť z bicykla. Takéto cyklodržiaky boli osadené na dvoch kruhových objazdoch na Ulici vysokoškolákov, taktiež na priechode medzi OC Baumax a OC Dubeň, ďalej na priechode na križovatke Predmestskej a Veľkej okružnej a na križovatke pri HM Tesco. Zároveň sa v rámci projektu osadili aj dve bezpečnostné zrkadlá, ktoré zvýšia bezpečnosť cyklistov jazdiacich po žilinských cyklotrasách,“ uzavrel Čorba. Projekt Na bicykli mestom, s rozpočtom 1 500 eur v plnej výške podporil Nadačný fond Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM