Igor Petrík Správy

Do Vrania pôjdeme po dočasnom moste: Dôvodom je havarijný stav prístupovej cesty

Prístupovú cestu do žilinskej mestskej časti Vranie nahradí dočasný most. Stane sa tak kvôli rozhodnutiu žilinskej radnice, ktorá vyhlásila na prístupovej ceste mimoriadnu situáciu. Dôvodom je jej havarijný stav.

Ilustračný obrázok k článku Do Vrania pôjdeme po dočasnom moste: Dôvodom je havarijný stav prístupovej cesty
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vraní vznikne dočasný most ponad rieku Kysuca, ktorý umožní prístup do tejto mestskej časti počas uzávierky Drozdej ulice v smere od Žiliny. Dôvodom je vyhlásenie mimoriadnej situácie na Drozdej ulici kvôli jej havarijnému stavu.

„Dočasný most, po ktorom bude viesť obchádzková trasa do Vrania, budú tvoriť dve provizórne mostné konštrukcie, pre každý jazdný smer jedna a bude tam aj lávka pre peších. Na most bude povolený vjazd vozidlám do 7,5 tony s výnimkou vozidiel MHD. Napojenie mostu od Brodna bude vyriešené dočasnou stykovou križovatkou s cestou 1. triedy I/11 s pruhom pre odbočovanie doľava,“ informoval Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

Most je podľa neho pripravený zvládnuť aj zvýšenie hladiny Kysuce po 30 ročnú vodu a jeho výstavba by mala byť ukončená približne do dvoch mesiacov. „Až potom sa bude môcť úplne uzavrieť prístupová cesta do Vrania od Považského Chlmca a začne sa s jej komplexnou sanáciou. Bude sa riešiť nielen úsek cesty pri stavbe diaľnice, ale celá Drozdia ulica od okraja Považského Chlmca až do samotnej mestskej časti Vranie po križovatku s Vraňou ulicou pri kultúrnom dome,“ dodal Čorba.

Hovorca vysvetlil, že jediná prístupová cesta do mestskej časti Vranie od Žiliny sa na viacerých úsekoch dlhodobo zosúva a inak deformuje. „Ide najmä o pôsobenie spodnej vody v svahovitom teréne. Posun cesty existuje i na úseku cesty, ponad ktorý sa buduje diaľnica D3, ale nesúvisí so samotnou stavbou diaľnice. Zhotoviteľ stavby diaľnice permanentne sleduje stav prístupovej cesty a v súčasnosti už realizuje opatrenia na stabilizáciu cestného telesa a systém odvodnenia cesty,“ priblížil.

„Zhotoviteľ stavby diaľnice, Združenie D3 Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno), pripravuje projekt sanácie cesty a navrhol vybudovanie dočasného premostenia ponad rieku Kysuca mestskými časťami Vranie a Brodno. Financovať to bude Národná diaľničná spoločnosť a mostné konštrukcie poskytne Správa štátnych hmotných rezerv SR,“ uzatvoril Čorba.

Foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM