Marcel Mojžiš Správy

Do fungovania žilinskej nemocnice sa vložil minister: Takto má fungovať s novým vedením!

Nové vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina sa dohodlo s odborármi na riešení ich požiadaviek. Pozrite, ako to má fungovať po novom.

Ilustračný obrázok k článku Do fungovania žilinskej nemocnice sa vložil minister: Takto má fungovať s novým vedením!
Zdroj: TASR

Po dnešnej návšteve žilinskej fakultnej nemocnice o tom informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák. Ten už začiatkom týždňa avizoval, že situáciu sa pokúsi vyriešiť. Doplnil, že poverený riaditeľ FNsP Žilina Pavol Drugaj má nových námestníkov. Námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ivana Mačugu a od 1. apríla námestníčku pre ošetrovateľskú činnosť Gabrielu Tvrdú.

„Od 1. 4. začnú pracovať na tom, aby mali všetci pracovníci nemocnice minimum nadčasových hodín. Nevyriešené nadčasové hodiny budú kompenzované v plnej miere. To znamená finančne alebo čerpaním náhradného voľna. Samozrejme, po individuálnej dohode riaditeľa s jednotlivými pracovníkmi. Od 1. 4. nastúpia do nemocnice dve sestry, dvaja sanitári, jeden záchranár. Počas troch mesiacov to bude celkovo osem zdravotníckych pracovníkov,“ povedal minister zdravotníctva.

Verejná schôdza už v pondelok

Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Moniky Kaveckej zvolajú spoločne s novým vedením žilinskej fakultnej nemocnice v pondelok (30.3.) verejnú schôdzu pre sestry a z jej záverov dohodnú v utorok (31.3.) konkrétne podmienky.

Chceme to, čo prisľúbil minister zdravotníctva. Že sa nebudú vytvárať nadčasy, maximálne 10 hodín mesačne a ponechá sa priestor pre každú sestru, ktorá sama rozhodne, či požaduje preplatiť nadčasy, alebo náhradné voľno. Sestry stiahnu výpovede až vtedy, keď to bude opäť v písomnej forme, po prednesení ich individuálnych požiadaviek na verejnej schôdzi v pondelok. A v utorok to dáme do legislatívnej roviny,“ zdôraznila Kavecká.

Výberko na primára

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Žiline Peter Blaško uviedol, že minister zdravotníctva sa zoznámil s listom 13 lekárov interného oddelenia, ktorí sú vo výpovednej lehote. „V liste sú zhrnuté základné body, ktoré dnes boli prerokované. A dá sa povedať, že boli vyriešené. Jediný problém u lekárov interného oddelenia zatiaľ ostáva osoba poverenej primárky a korektne sme sa dohodli s pánom riaditeľom, že je ochotný sa s lekármi vo výpovednej lehote stretnúť a predebatovať túto tému. S tým, že už je vypísané výberové konanie na nového primára interného oddelenia, čo bolo tiež jednou z podmienok. A pokiaľ viem, prihlášky je možné podávať do 27. apríla,“ dodal Blaško.

Súčasnú situáciu v žilinskej FNsP spôsobilo podľa ministra zdravotníctva zrušenie 34 lôžok a prepustenie 70 pracovníkov v roku 2011 a problém v komunikácii medzi manažmentom a zamestnancami nemocnice. Na margo problémov na internom oddelení pripomenul, že už dlhodobo malo obložnosť vyše 105 percent.

Tento týždeň sme urobili analýzu, aká je reálna potreba a dohodli sme sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá navýši počet lôžok na internom oddelení o 10. Keď sa už bavíme o internom oddelení, musím povedať, že v lete sa chystá rekonštrukcia celého oddelenia, na ktorú bolo koncom minulého roka vyčlenených počas výjazdového zasadnutia vlády 600.000 eur,“ povedal minister zdravotníctva.

Stabilizácia?

Mojou úlohou je teraz stabilizovať situáciu v nemocnici. Vyjsť v ústrety zamestnancom, najmä v záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti. Čo sa týka sestier, v utorok by sme mohli dôjsť k dohode a riešeniam, za ktorých by sestry nevstúpili do výpovednej doby, ktorá sa im začína 1. apríla. Čo sa týka lekárov, tam je začaté riadne výberové konanie na primára oddelenia a splníme všetky legislatívne požiadavky, aby bol v riadnom termíne vybraný primár oddelenia,“ uzatvoril poverený riaditeľ FNsP Žilina Pavol Drugaj.

Na fotografii: Viliam Čislák

Prečítajte si tiež:

Rozruch neustáva ani po odstúpení riaditeľa: Ďalšie výpovede v žilinskej nemocnici!
Sestry výpovede nestiahnu: Neovplyvní to ani odstúpenie Voláka
Info z veľkého rokovania v nemocnici: Riaditeľ má predstaviť plán fungovania žilinskej interny
Ďalší rozruch v žilinskej nemocnici: Námestník rezignoval na svoju funkciu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM