Správy

Cyklobusy majú zatiaľ úspech: Nová služba sa možno dočká aj rozšírenia

Zdá sa, že cyklobusy, ktoré spustila Žilinská župa ľudí lákajú, o čom svedčia aj čísla. Autobusy so špeciálnymi prívesmi na bicykle totiž od polovice júna prepravili vyše štyristo ľudí. Podľa župana Juraja Blanára, ak sa táto služba osvedčí, pribudnú linky cyklobusov aj v ďalších regiónoch kraja.

Ilustračný obrázok k článku Cyklobusy majú zatiaľ úspech: Nová služba sa možno dočká aj rozšírenia
Zdroj: Dnes24.sk

Letná novinka Žilinského samosprávneho kraja v podobe autobusov so špeciálnymi prívesmi na bicykle na trasách zo Žiliny do Terchovej a Novej Bystrice sa ihneď stretla so záujmom cykloturistov. Od polovice júna prepravili cez víkendy a sviatky už viac ako štyri stovky cestujúcich s bicyklami.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár pripomenul, že na území Žilinského kraja je viac ako 2300 km cyklotrás. „Rozvoj tohto veľkého cykloturistického potenciálu preto patrí medzi naše priority. Prvé týždne prevádzky dokazujú, že nápad so zavedením cyklobusov sa osvedčuje a využívajú ich najmä rodiny s deťmi,“ prízvukoval.

Podľa riaditeľa odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Ivana Mokrého je zatiaľ v oveľa väčšej miere vyťažovaný cyklobus do Bystrickej doliny na Kysuciach. „Hlavným dôvodom je pravdepodobne výrazne rovinatejšia trasa. V Terchovskej doline sú náročnejšie stúpania vhodné predovšetkým pre zdatnejších cyklistov,“ konštatoval Mokrý.

„Cykloturisti sa vďaka tejto novej službe môžu vyhnúť frekventovaným úsekom ciest a dopravia sa rýchlejšie do vzdialených lokalít. Ak sa táto skúšobná prevádzka do konca letných prázdnin osvedčí a záujem bude naďalej rásť, rozšírime v budúcnosti linky cyklobusov aj do ďalších regiónov nášho kraja,“ dodal Blanár.

Druhý úsek BikeKIA je otvorený: Cyklotrasa spája Budatín a Strečno

Foto: ŽSK

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM