Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo s novým týždňom? Zaujímavé tipy pre Žilinčanov

Nový týždeň začal odsýpať. Odmeňte sa po práci kultúrou či zábavou. Máme pár tipov, kam vyraziť v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Čo s novým týždňom? Zaujímavé tipy pre Žilinčanov
Zdroj: TASR

Osudové osmičky…

Utorok, 13. novembra, o 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Prednáška – Osudové osmičky v žilinských a slovenských dejinách 1918/1938

Pokračovanie série prednášok Petra Štanského, tentoraz na tému osudových osmičiek s poradovým číslom II. – 1918 / 1938.

kino / Projekt 100

Utorok, 13. novembra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Studená vojna (r. Pawel Pawlikowski)
V období budovania stalinského Poľska, ale tiež modernej Európy, sa odohráva príbeh veľkej osudovej lásky – speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. Nedokážu spolu byť, ale zároveň sa neuveriteľne priťahujú a nevedia byť ani od seba. V kulisách Varšavy, Berlína a Paríža znie jazzová a folklórna hudba a Zula s Wiktorom rozohrávajú nádhernú, ale trpkú baladu, svoju vlastnú studenú vojnu.

Studená vojna (Zimna wojna) – Pawel Pawlikowski / PL, FR, GB / 2018 / 84 min / české titulky

premietanie / S láskou Vincent

Streda, 14. novembra, o 18.00 hod., Rosenfeldov palác

S láskou Vincent (R. D. Kobiela, H. Welchman, 2017) Diela holandského fauvistu a expresionistu Vincenta Van Gogha patria k tomu najhodnotnejšiemu, čo výtvarné umenie kedy vytvorilo– nachádzajú sa vo svetových galériách i súkromných zbierkach a ich cena sa ráta v miliónoch. Van Goghove práce, ale aj jeho pohnutý osud a záhadná smrť, inšpirovali tisícky ďalších autorov a sú predmetom živej odbornej diskusie aj 128 rokov po jeho smrti. Scenár vznikol na základe 800 van Goghových listov adresovaných predovšetkým jeho bratovi. Príbeh vrcholí v júni 1890, kedy sa van Gogh lieči z depresií, postrelí sa do hrudníka a o dva dni neskôr, vo svojich 37 rokoch na následky zranenia umiera. Všetky okolnosti jeho smrti však neboli dodnes objasnené….

Tento film je nevhodný pre maloletých do 12 rokov.

Zuzana Smatanová: Turné Echo

Streda, 14. novembra, o 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Zuzana Smatanová, ako stálica popovej scény, vyráža pri príležitosti 15 rokov pôsobenia na hudobnej scéne na dlhoočakávané turné po slovenských mestách. Speváčka, textárka, gitaristka a skladateľka s nezameniteľným rukopisom okrem najväčších hitov predstaví aj piesne z nového albumu spolu s pilotným singlom „Horou“. Nenechajte si ujsť turné multiplatinovej speváčky Zuzany Smatanovej.

Cestovateľský festival

Štvrtok – sobota, 15. – 17. 11., Stanica Žilina – Záriečie

Cestou necestou
Novembrové vydanie populárneho cestovateľského festivalu. Vypočujete si, aké je to žiť cez zimu v Kanade ako sprievodca psích záprahov. Povieme si o túrach v pohoriach Karakoram a Himaláje, uvidíte osemtisícovky K2, Broad Peak, Nanga Parbat a pozrieme si tiež hory v indickom Ladakhu i Kašmíre. Kamčatka, Barma, Santiago de Compostela, na Pioneri naprieč Európou, Ázia, či 15.000 km od Kolumbie po Bolíviu a mnoho ďalšieho. Tri dni nabité zážitkami.

genius loci / Žilina a lietanie – história

Štvrtok, 15. novembra, o 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Ďalšie pokračovanie zo série diskusných podvečerov Genius Loci. Témou je Žilina a lietanie – história. Pozvanie prijali Peter Braciník a Viliam Orosz. Moderátorom diskusie je Michal Jurecký.

Cieľom podujatí “Genius Loci Žilina“ je predstaviť a nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí, ktoré tvorili a doteraz tvoria kultúrny a spoločenský život v Žiline. Podstatou je zachytiť výpovede osobností a komunít.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM