Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinský kraj najnavštevovanejším na Slovensku: Kam to turistov najviac ťahalo?

Žilinský kraj prilákal zo všetkých slovenských krajov najviac návštevníkov. Pozrite sa, kam ich pricestovalo najviac.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kraj najnavštevovanejším na Slovensku: Kam to turistov najviac ťahalo?
Zdroj: TASR

Keď začujeme názvy ako Oravský hrad či Vrátna dolina, Malinô Brdo alebo Nízke Tatry, predstavíme si horskú krásu Žilinského kraja. Ten sa sa stal v prvom štvrťroku najnavštevovanejším krajom na Slovensku. O tom, že Žilinský región navštívili v prvom štvrťroku 2018 státisíce návštevníkov informovala Katarína Holienčíková z Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Žiline.

Žilinský s tesným náskokom

Podľa Kataríny Holienčíkovej sa počas prvých troch mesiacov v kraji ubytovalo 274 222 návštev­níkov a oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka je to nárast o 5,4 %.

Spomedzi ôsmich krajov bol Žilinský kraj najnavštevovanejší s podielom 23,6 % zo všetkých návštevníkov v SR. Na druhom mieste bol Bratislavský kraj 23,4 % (271 557) a na treťom mieste Prešovský kraj 18,9 % (219 160).

Liptov – jednotka regiónu

Najobľúbenejšou destináciou v Žilinskom kraji je okres Liptovský Mikuláš, v ktorom sa ubytovalo takmer 44,9 % zo všetkých návštevníkov kraja. Druhým najnavštevovanejším miestom je okres Žilina s podielom návštevnosti 18,1 % a tretím v poradí je dolnoliptovský Ružomberok 13,7 percentami.

Atraktívny aj pre zahraničných…

Zahraničných návštevníkov sa v Žilinskom kraji ubytovalo 95 186 čo tvorí 34,7 % návštevnosti kraja.

Najpočetnejšou skupinou boli hostia z Českej republiky 13,6 % a Poľska 10,2 %. Ďalej nasledovali návštevníci z Maďarska 2,2 %, Ukrajiny 2,0 %, Nemecka 0,9 %, Litvy 0,7 %, Ruska 0,6 % a Rumunska 0,5 %. Rovnaký podiel po 0,4 % majú návštevníci zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Kórejskej republiky a Rakúska.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM