Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Je mesto Žilina ťahúňom turistiky v okrese? Čísla vás prekvapia

V uplynulom roku zaznamenal Žilinský okres nárast návštevnosti o tisícky turistov. Svoj podiel na tom nesie nielen okresné mesto, ale aj obce, u ktorých by sme to nečakali.

Ilustračný obrázok k článku Je mesto Žilina ťahúňom turistiky v okrese? Čísla vás prekvapia
Foto: Soňa Vanovčanová

Podľa údajov Štatistického úradu SR v roku 2017 bolo v okrese Žilina ubytovaných 213 193 návštev­níkov, čo je o 3684 viac (1,8 %), ako v roku 2016. Ktoré miesta nášho okresu boli v uplynulom roku najnavštevova­nejšie?

Osem obcí ťahá turizmus v našom okrese

Z územného hľadiska podľa obcí okresu najviac návštevníkov bolo ubytovaných v meste Žilina, a to 40,6 % z počtu návštevníkov okresu.

Druhým v poradí je kúpeľné mestečko Rajecké Teplice s 25,8 % ubytovaných. Na tretej priečke sa umiestnila obec Terchová s rovnými 15-timi %. Ďalšími v poradí boli Belá (6,2 %), Strečno (4,8 %), Čičmany (2,4 %), Rajecká Lesná (0,4 %) a Stránske 0,3 %.

Týchto osem obcí navštívilo v roku 2017 spoločne 95,5 % turistov, návštevnosť zvyšných 45 obcí okresu tvorí spolu 0,5 %.

Ľudia hľadajú oddych na vidieku

Rajeckú a Terchovskú dolinu, do ktorých patria všetky obce uvedené v štatistikách za uplynulý rok, navštívilo spoločne 54,9 % turistov.

Do štatistických výpočtov sa nedostalo mesto Rajec ako centrum turistickej destinácie Rajecká dolina, pričom Rajecké Teplice, Čičmany, Rajecká Lesná a Stránske patriace do tejto lokality spolu ubytovali 28,9 % návštevníkov.

Množstvo zahraničných či domácich hostí zavíta do Rajeckých Teplíc za oddychom v kúpeľoch, no mestečko je tiež východiskovým bodom turistických chodníkov, napríklad na Lietavský hrad či Skalky. Podhorská obec Čičmany láka nielen letnými podujatiami, ale aj zaujímavým ubytovaním v dobových dreveniciach. Rajecká Lesná je zasa známym pútnickym miestom s pohyblivým betlehemom, Stránske poskytuje príjemné prostredie na relax a vychádzky do prírody.

Terchovská dolina zaznamenala rovných 26 % ubytovaných v rámci Žilinského okresu. Obce (Terchová, Belá a Strečno), ktoré podľa štatistických výpočtov ťahajú návštevnosť Terchovskej doliny sú centrom zimnej i letnej turistiky, dokážu ponúknuť návštevníkom nielen ubytovacie kapacity a krásnu prírodu, ale aj sezónne aktivity, ktoré každoročne prilákajú tisícky milovníkov kultúry. Známym podujatím v tejto časti okresu sú napríklad letné festivaly Jánošíkove dni v Terchovej a nemenej známe Cyrilometodské dni. Úspechom sa v posledných rokoch tešia aj Lekvárové hody v Strečne či pltnícka sezóna na Váhu a blízke hrady.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM