Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský kapitán Stano (21): Americký futbal je o súdržnosti a zohratosti, FOTO

Stano je žilinský rodák odchovaný na plávaní. 6 rokov je už ale členom tímu v športe, ktorý v našich končinách nie je až natoľko typický

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kapitán Stano (21): Americký futbal je o súdržnosti a zohratosti, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Stanislav Marcin má 21 rokov a pochádza zo Žiliny. Študuje na Žilinskej Univerzite na Strojníckej fakulte. Popri škole hráva americký futbal v miestnom tíme Warriors Žilina, kde je aj kapitánom. V rozhovore prezradil, čo ho na tomto športe najviac oslovilo, ako aj to, čo pre neho znamená jeho tím.

Ako si sa dostal ku americkému futbalu a ako dlho ho už hrávaš?

K americkému futbalu som sa dostal cez kamaráta, ktorý mi povedal o nábore do tímu. Bolo to v lete roku 2010, kedy aj oficiálne vznikol samotný klub. V podstate som súčasťou klubu od jeho začiatku. Ako hráč som za seniorský tím mohol nastúpiť v 17 rokoch, dovtedy som zbieral skúsenosti a trénoval spolu s ostatnými chalanmi.

Skúšal si predtým aj iné športy?

Áno, dlhé roky som chodil plávať aj súťažne, ale nebol som v tom až taký dobrý. Po takmer 9 rokoch som chcel zmenu a tá prišla v podobe amerického futbalu. Vôbec neľutujem, že som sa rozhodol pre tento šport!

Čo ťa najviac oslovilo na tomto športe?

Prvá vec, ktorá ma oslovila, bolo to, že je to niečo úplne iné. Chcel som zmenu a oproti plávaniu to bol celkom veľký skok. V plávaní som išiel sám za seba, tu makáme jeden pre druhého a ideme vpred ako jeden celok.

Na akom poste v tíme Warriors Žilina hrávaš a čo je tvojou hlavnou úlohou?

Primárne som runing back, hráč, ktorý s loptou behá a snaží sa ju zaniesť čo najďalej na súperovu stranu, ideálne až do „end zone“ a tak si dobehnúť po tzv. touchdown. Je to pozícia útočníka, ale tiež sa dobre cítim na poste obrancu ako posledneho hráča (safetyho).

Si aj kapitán tímu, čo z tejto pozície v tíme vyplýva?

Ja osobne beriem túto úlohu ako motiváciu. Je to motivácia pre mňa samého, ale tiež chcem motivovať a ísť dobrým príkladom pre všetkých ostatných hráčov. Tento šport je o súdržnosti a zohratosti, pokiaľ budeme fungovať ako jeden celok, tak to spolu môžeme dotiahnúť ďaleko.

Ak by si mal vybrať jeden moment, ktorý si v tomto tíme zažil, ktorý by to bol?

Jednoznačne finále z „malej 7-čkovej ligy“. Boli sme vo finále a mali sme dobre našliapnuté na víťazstvo. Boli asi dve či tri sekundy do konca a my sme vyhrávali vtedy nad Smolenicami o 5 bodov. Už sme sa radovali z víťazstva titulu, ale rozhodcovia ešte zápas neukončili a hrala sa posledná akcia zápasu. Na lopte bol súper a my sme bránili. V poslednej sekunde sme stratili koncentráciu a pustili sme súperovi touchdown za 6 bodov, čím sme si prehrali celý zápas o jeden bod. Bol to zápas ako z amerického filmu, žiaľ so šťastným koncom pre súpera. Boli sme sklamaní, ale nevzdávame sa a bojujeme ďalej!

Čo pre teba znamená tvoj tím?

Sme skutočne zomknutá partia chalanov, fungujeme ako tím aj mimo ihriska. Robíme spoločné akcie, grilovačky a keď je treba pomôžeme jeden druhému. Sme taká malá športová rodina :) .

Čo všetko si už musel tomuto športu podriadiť?

Nakoľko študujem na vysokej škole tu v Žiline, tak si musím dobre rozvrhnúť svoj denný harmonogram tak, aby som stihol aj prípravu do školy, na tréningy, ale aj strávil nejaký čas s kamarátmi a priateľkou. Počas sezóny, keď hráme zápasy, tak si cez víkendy musím odrieknuť aj nejaký ten výlet alebo chatu.

Kam by si to chcel v tomto športe dosiahnuť?

Bol by som rád, keby sa tento šport rozrástol u nás a stal sa populárnejším. Pre mňa by najväčším úspechom bolo získať titul na Slovensku, stať sa jedným z top tímov, ktoré pôsobia u nás a postupne sa zlepšovať a zlepšovať. Skvalitniť Slovenskú ligu a v budúcnosti sa zapojiť do nejakého medzinárodného projektu.

Máš nejaké vzory, ktoré nasleduješ, alebo ktoré ťa inšpirovali?

Asi pre každého chalana sú vzormi hráči z NFL. V americkom futbale je veľa pozícií, takže svoj idol si vie každý nájsť. Medzi mojich favoritov patrí Marshawn Lynch.

Kde a ako najradšej tráviš voľné chvíle v Žiline a okolí?

Rád trávim čas s kamarátmi pri nejakom rekreačnom športe, prípadne na nejakom výlete. Zvyknem z času na čas vybehnúť na bicykel alebo len tak sadnúť a pokecať s kamošmi. Zo všetkého najradšej však som so svojou priateľkou.

Je možné pripojiť sa k tímu Žilina Warriors?

Samozrejme, každý má k nám dvere otvorené. Každý si u nás nájde miesto. Je to šport, kde sa uplatní naozaj každý. V septembri bude veľký nábor do tímu a budeme len radi, keď uvidíme nové tváre. Všetko podstatné sa záujemcovia dozvedia na našej facebookovej stránke Žilina Warriors.

Čítajte tiež:

Ukrajinka Natasha (21) žijúca v Žiline: Veľa ľudí u nás musí prežiť so 41 eur na mesiac

Španiel José (23) žijúci v Žiline otvorene o Slovákoch: Ide z nich negatívna nálada, ale…

FOTO: Stanislav Marcin a jeho tím Warriors Žilina
10
Galéria
Zdroj: Archív: Stanislav Marcin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM