Barbara Dallosová Krimi

Žilinskí policajti si vo vlaku všimli zvláštnych mladíkov: Kam mali namierené? FOTO

Muži nerozumeli po slovensky a nemali žiadne doklady. Až s pomocou tlmočníka sa ukázalo, aký je ich príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí policajti si vo vlaku všimli zvláštnych mladíkov: Kam mali namierené? FOTO
Zdroj: Policajný zbor SR

Žilinskí železniční policajti vykonávali nočnú hliadkovú činnosť v rýchliku na trase Kraľovany – Žilina. Vo Vrútkach si v zadnej časti súpravy všimli dvoch podozrivých mužov. Vyzvali ich preto, aby predložili doklady totožnosti. Tí ani na opakované výzvy nereagovali. Policajti im poskytli tekutiny a keďže nemali pri sebe žiaden doklad a nevedeli hodnoverne preukázať svoju totožnosť, predviedli ich na oddelenie v Žiline. O prípade informovala Polícia Slovenskej republiky.

Pomáhal tlmočník

„Preverovaním sme zistili, že ide o cudzincov, ktorí sa na území Slovenska zdržiavajú neoprávnene. Následne sme ich preto predviedli na mobilnú jednotku Policajného zboru Banská Bystrica z dôvodu konania o ich vyhostení,“ uviedla polícia.

Vzhľadom na trasy ich pohybu a aktuálnu epidemiologickú situáciu sa podrobili testu na ochorenie COVID-19. Výsledok bol negatívny. Muži zákona si prizvali na pomoc tlmočníka z arabčiny.

Maloletý cudzinec

„Jeden z cudzincov uvádzal, že je maloletý bez sprievodu. Okamžite sme informovali kuratelu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Bystrica a do konania bol pribratý znalec na zistenie jeho kostného veku,“ ozrejmujú policajti.

Ten odborným skúmaním potvrdil, že ide skutočne o maloletého, na základe čoho banskobystrický okresný súd vydal uznesenie o ustanovení opatrovníka. Maloletého odovzdal do dočasnej starostlivosti druhého zadržaného cudzinca, ktorý bol zhodou okolností jeho bratom.

Za rodinou do Nemecka

Počas úkonov policajti zistili, že bratia pochádzajú zo Sýrie a na Slovensko prišli vlakom z Maďarska. Lístok si kúpili v Budapešti, odkiaľ chceli cestovať cez Bratislavu a Rakúsko do Nemecka, kde majú rodinu a priateľov.

„V závere spisovania zápisnice požiadali o azyl na území Slovenskej republiky. Z uvedeného dôvodu sme konanie prerušili a vyprevadili ich na oddelenie azylu Policajného zboru Humenné,“ dodáva k prípadu polícia.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM