Aktualizované Správy

Žilinská nemocnica okresala pandemické oddelenia: Vybuduje novú COVID zónu, VIDEO

Priaznivý vývoj pandémie dovolil nemocnici uzavrieť dve covidové oddelenia. Nemocnica prišla s novým konceptom.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica okresala pandemické oddelenia: Vybuduje novú COVID zónu, VIDEO
Zdroj: FNsP Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline uzatvorila dve z troch pandemických oddelení vzhľadom na pretrvávajúci priaznivý vývoj počtu a stavu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa začali prípravné práce na vytvorení novej COVID zóny, ktorá by odstránila niektoré zo súčasných prevádzkových obmedzení.

Chýbajúce pľúcne oddelenia

Doplnila, že vo FNsP je hospitalizovaných 48 pacientov s ochorením COVID-19, z nich desať s potrebou ventilácie. „Rozšírenie plánovaných operácií je priamo závislé od počtu ventilovaných pacientov, pri ktorých je viazaný anestéziologický a JIS personál. Obsadenosť lôžok pacientov s podporou ventilácie v žilinskej nemocnici zatiaľ neklesla pod úroveň 50 percent z reprofilizovanej kapacity,“ informovala hovorkyňa nemocnice.

Pripomenula, že v krajskej spádovej nemocnici dodnes chýbajú infekčné a pľúcne oddelenie, ktoré boli pred desiatimi rokmi nepochopiteľne zrušené. „Bez týchto dvoch kľúčových centier v rámci aktuálnej pandémie len veľmi ťažko hľadáme náhradné riešenia. Infekčné COVID pásmo sme vytvorili v urologickom pavilóne, čím sme však obmedzili nielen činnosť tohto oddelenia, ale tiež odborností v rámci chirurgického pavilónu, kam sme museli urológiu dočasne presťahovať. Následne sa situácia tak zhoršila, že sme boli nútení otvoriť červené časti navyše na internom oddelení a v pavilóne liečebne dlhodobo chorých (LDCH),“ priblížil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že až vďaka zníženému počtu pacientov v druhej polovici apríla mohli tieto dve dodatočné pandemické jednotky postupne zrušiť.

Viac správ o COVID-19

Nová časť nemocnice

Nová COVID časť vznikne na treťom poschodí pavilónu LDCH so samostatným prístupom, zázemím a izoláciou od ostatných oddelení. „Pozostávať bude zo 42 lôžok, z nich šesť pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu a šesť pre JIS. Oddelenie LDCH zachová naďalej poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dvoch lôžkových jednotkách na druhom poschodí,“ konkretizovala Záteková.

Predpokladaná hodnota projektu zahŕňajúceho stavebné práce vrátane elektroinštalácie, vzduchotechniky, rozvodov kyslíka a vybavenia je vo výške približne 400 000 eur. „Ide o rozsah, ktorý nezvládneme zrealizovať z našich vlastných zdrojov, preto intenzívne hľadáme možnosti, ako pokryť financie na túto nevyhnutnú investíciu,“ dodal generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM