Igor Petrík Správy

Žilinská Kia sa chystá v našom regióne rozdeľovať peniaze: Pripravených má desiatky tisíc eur

Spoločnosť KIA Motors Slovakia sa chystá podporiť projekty, ktoré odporučia jej zamestnanci. Žilinská automobilka plánuje v našom regióne rozdeľovať peniaze. Vyčlenila na to niekoľko desaťtisícový balík eur.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská Kia sa chystá v našom regióne rozdeľovať peniaze: Pripravených má desiatky tisíc eur
Zdroj: TASR

Na bezpečnosť na cestách, rozvoj cyklotrás a debarierizáciu verejných priestorov v Žilinskom kraji je zameraný siedmy ročník Zamestnaneckého grantového programu Región bezpečne, ktorý spoločnosť Kia Motors Slovakia vyhlásila s Nadáciou Pontis. Na projekty vyčlenila suma 80-tisíc eur, pričom maximálna výška grantu na jeden projekt je 3-tisíc eur. Informoval o tom hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Projekt musí odporučiť zamestnanec

O grant môžu podľa neho do 19. februára žiadať mimovládne neziskové organizácie, školy, mestá, obce či iné príspevkové a rozpočtové organizácie, ktoré musia pôsobiť v Žilinskom kraji a projekt v ňom aj realizovať. „Cieľom programu je zlepšiť bezpečnosť a mobilitu ľudí v žilinskom regióne cez podporu aktivít zameraných na odstránenie fyzických bariér a zlepšenie bezpečnosti na cestách. Program si kladie za cieľ postupné odstraňovanie fyzických, priestorových bariér, zlepšenie infraštruktúry v cyklodoprave a vzdelávanie v oblasti bezpečnosti na cestách,“ povedal Bačé.

Zdôraznil, že o podporu sa môže uchádzať len projekt, ktorý odporučí zamestnanec spoločnosti Kia Motors Slovakia. „Žiadosť o grant vypracuje mimovládna organizácia, miestny úrad alebo škola. Žiadateľ musí v elektronickom formulári uviesť meno zamestnanca, ktorý projekt odporúča, prípadne uviesť, ako sa bude zapájať do projektu a prečo projekt odporúča. Žiadosť o grant musí byť vyplnená elektronicky na portáli www.darca.sk, na ktorom si žiadateľ vytvorí osobné konto. Nové konto treba vytvoriť aj v prípade, že organizácia už v minulosti vypracovala iný projekt cez darca.sk,“ dodal hovorca Kia Motors Slovakia.

Grant už pomohol imobilným žiakom

Projekty organizácií, ktoré žiadajú o grant, musia spĺňať aspoň jednu z podmienok fyzickej mobility znevýhodnených, bezpečnej premávky alebo cyklodopravy. „V prípade fyzickej mobility znevýhodnených ide o zabezpečenie prepravy pre imobilných ľudí a debarierizáciu prostredia, ktorá vedie k bezpečnosti pohybu vo verejnom priestore. V prípade bezpečnej premávky je to podpora aktivít zabezpečujúcich bezpečnú dopravu, vzdelávanie detí v oblasti pravidiel cestnej premávky vozidiel a budovanie detských dopravných ihrísk. V cyklodoprave ide o obnovu a budovanie bicyklových trás, zelených ciest a náučných chodníkov a posilňovanie kapacít v oblasti mestskej a turistickej cyklistiky,“ doplnil Bačé.

Pripomenul, že v roku 2014 sa vďaka grantu napríklad imobilní žiaci ZŠ v Strečne dostali jednoduchšie do školy. „Pri vstupe do školy vybudovali bezbariérový prístup. Telesne postihnutí obyvatelia Domu charity sv. Kamily v Žiline majú vďaka grantu novú kúpeľňu prispôsobenú presne ich potrebám. Vzniklo nové odpočívadlo na cyklotrase pri minerálnom prameni Ochodnica a zvýšila sa aj bezpečnosť detí na cestách vďaka rozvoju dopravných ihrísk,“ uzatvoril hovorca Kia Motors Slovakia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM