Barbara Dallosová Správy

Žilinčania pošlú svoj hlas aj z exotiky: O voľbu poštou požiadali z Ugandy či Maroka

Zúčastniť sa parlamentných volieb spoza hraníc sa chce vyše tisícka Žilinčanov. Pozreli sme sa na krajiny, z ktorých pošlú svoj hlas.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania pošlú svoj hlas aj z exotiky: O voľbu poštou požiadali z Ugandy či Maroka
Zdroj: TASR

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa blížia. Možnosť odvoliť si majú aj Slováci, ktorí 29. februára vo svojej krajine nebudú. Po takejto možnosti siahli aj mnohí odcestovaní Žilinčania.

Ako informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík, obyvatelia, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta a zdržiavajú sa v zahraničí, mohli do 10. januára požiadať o voľbu poštou. Urobilo tak celkom 1133 voličov z nášho mesta. Návratná obálka, hlasovacie lístky a poučenie o spôsobe hlasovania boli podľa Miškovčíka odoslané na celkom 1 089 adries v zahraničí.

Najväčší záujem o voľbu poštou bol zo susednej Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka. Nechýbali však ani exotickejšie destinácie.

,,Hong Kong, Maroko, Libéria, Maurícius, Katar, Uganda, India a Spojené arabské emiráty," vymenúva Miškovčík s tým, že najvzdialenejšou krajinou, kde odišla obálka s hlasovacími lístkami bol Južný Sudán. Mesto muselo na doručenie využiť kuriérsku spoločnosť, keďže pošta do uvedenej krajiny nedoručuje.

Záujem voliť spoza hraníc v Žiline podľa čísle výrazne stúpol. Pri posledných parlamentných voľbách v roku 2016 žiadalo samosprávu o voľbu poštou celkom 473 voličov.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM